El metge Denis Mukwege i l'activista Nadia Murad, Premi Nobel de la Pau 2018

El comitè noruec els premia "pels seus esforços per acabar amb l'ús de la violència sexual com a arma de guerra".
Brussel·les .- El metge Denis Mukwege i l'activista Nadia Murad són els escollits Premi Nobel de la Pau 2018. Així ho ha anunciat aquest divendres l'acadèmia, que ha explicat que el Comitè Nobel noruec ha decidit premiar-los "pels seus esforços per acabar amb l'ús de la violència sexual com a arma de guerra i conflicte armat". Denis Mukwege és un reconegut metge congolès que ha tractat milers de pacients víctimes de la violència sexual a la República democràtica del Congo i Nadia Murad, membre de la minoria Yazidi al nord de l'Iraq i activista, va ser captiva de l'Estat Islàmic i sotmesa repetidament a violacions i altres abusos. El premi es lliurarà el 10 de desembre a Oslo.

Berit Reiss-Andersen, presidenta del Comitè Nobel noruec, ha destacat que Mukwege ha passat gran part de la seva vida adulta ajudant víctimes i és el símbol "més important i unificador, tant a nivell nacional com internacional, de la lluita per acabar amb la violència sexual a la guerra i els conflictes armats". A més, Reiss-Andersen ha valorat també que el ginecòleg hagi "condemnat repetidament la impunitat davant de violacions massives i hagi criticat el govern congolès i altres països per no fer més" per combatre aquesta realitat.

Sobre Murad, el Comitè ha recordat que "ella mateixa és víctima de crims de guerra" i ha remarcat que la jove va negar-se a acceptar codis socials que exigeixen que les dones "restin en silenci i avergonyides dels abusos als quals han estat sotmeses". "Ha demostrat un valor extraordinari en relatar els seus propis patiments i parlar en nom d'altres víctimes", ha afegit.

El 2014 l'Estat Islàmic va atacar diversos pobles del districte de Sinjar per exterminar la població yazidi i va massacrar centenars de persones a més de segrestar les dones més joves, algunes fins i tot menors, per convertir-les en esclaves sexuals. En el cas de Murad, "els captors van amenaçar d'executar-la si no es convertia a la seva versió odiosa de l'Islam", ha recordat Berit Reiss-Andersen després d'anunciar el nom dels premiats. Després de tres mesos en captivitat, però, Murad va aconseguir escapar-ne i va decidir parlar públicament sobre el que havia patit.

Tant Mukwege com Murad han estat també guardonats anteriorment per la Unió Europea. Mentre que el metge congolès va ser el guanyador del premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament 2014 -el guardó més prestigiós de la UE en drets humans-, Murad va rebre'l el 2016 juntament amb la també activista i supervivent Lamiya Aji Bashar. El mateix any Murad va ser nomenada com la primera Ambaixadora de Bona Voluntat de les Nacions Unides per la Dignitat dels Supervivents del Tràfic de Persones.

Més d'un centenar de guardonats

Fins a dia d'avui el Comitè noruec ha lliurat 98 premis i hi ha hagut 131 premiats -alguns premis han estat conjunts o s'han atorgat a organitzacions-, dels quals només 16 han estat dones. El Premi Nobel de la Pau més jove de la història és l'activista afganesa Malala Yousafzai, que va ser premiada als 17 anys. Després d'ella, el segon Nobel de la Pau més jove és Nadia Murad.

En l'edició d'enguany s'han presentat més de 300 candidatures. El Nobel de la Pau és l'únic dels guardons de l'Acadèmia sueca que és seleccionat i lliurat per un comitè noruec -i no suec-, d'acord amb els termes de la voluntat d'Alfred Nobel. El Comitè Nobel noruec està format per cinc membres nomenats pel Storting (Parlament noruec) i està assistit per assessors experts especialitzats.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar