Montse Mindan ens parla de la festa major de Roses

Montse Mindan, alcaldessa de Roses, “En els últims anys ha canviat la zona de l'antic Càmping Bahia, amb la plantada de plataners, la substitució de la tanca metàl·lica per uns pals de fusta, l'arranjament del mur i el canvi de les portes d'accés”.

El 10 d’agost es posa en marxa una nova edició de la festa major de Roses. Quines són les principals activitats del programa d’enguany?
Hi ha una variada programació musical, que inclou balls d'orquestra, sardanes, havaneres i concerts pels més joves. A les barraques es torna a apostar per grups consolidats com Celtas Cortos, la Pegatina i Aspencat, juntament amb rosincs i de la comarca com Nurake, Rumba Tramuntana, Eslabón Perdido i Cuits. En l'apartat familiar hi ha diversos espectacles infantils, l'hora del conte, animacions, la festa de l'espuma i el tobogan aquàtic. Com a novetat, cal destacar la inauguració d'una exposició sobre fotos antigues de Roses, el 12 d'agost, a Ca l'Anita, mentre que el dia 10 es representa l'obra de teatre 'El trampós entrampat', de Jubiteatre. I no oblidem les travessies de natació, que sempre han tingut molt bona acceptació.

Els dies més forts seran el diumenge 13 i el dimarts 15. Quins són els punts destacats?
El 13 hi ha la Travessia Local de Natació 'Trofeu Enric Badosa', que arriba a la 32a edició; el gran tobogan aquàtic, que repeteix després de l'èxit de l'any passat; la trobada castellera; la missa Oikumene, i les havaneres. Enguany l'organització de la missa ha decidit canviar la data. Es feia el diumenge abans de la festa, i aquest any han decidit fer-la durant la festa major. El dia 15 tenen lloc els actes més tradicionals com el lliurament de la Dracma de plata, la trobada gegantera, els trets dels trabucaires, les danses tradicionals, els focs artificials i el gran ball de fi de festa.

Les fires i les barraques se situen, com és habitual, a l’antic càmping Bahia. Aquesta zona ha canviat molt darrerament amb la tala de dos arbres i amb l’eliminació de la tanca perimetral.
Ja fa uns anys que aquesta zona va canviant: fa uns tres anys, amb la plantada de plataners en filera, que segueixen la carretera; fa aproximadament un any es va eliminar la tanca metàl·lica, que es va substituir per uns pals de fusta per marcar el perímetre, i aquest any l'arranjament del mur, que ens permet divisar tota l'esplanada i veure la Ciutadella, i també el canvi de les portes d'accés. La tala dels dos arbres va venir determinada per un informe que en les seves conclusions assenyalava “donat l'estat actual dels dos exemplars i el potencial risc de caiguda de branques i els precedents d'aquests tipus de problemes en aquest espai, no es recomana la seva conservació a la ubicació actual”; “donat que les actuacions que s'estan realitzant en l'entorn immediat d'aquests exemplars, en que s'està creant una zona de passeig amb una nova alineació de plataners, aquests arbres, a més de suposar un risc potencial, distorsionen l'esmentada alineació i l'acabat general de l'actuació que s'està duent a terme per potenciar l'ús d'aquesta zona al municipi”, i “donat les característiques de l'arbrat, l’espècie, el tipus de creixement, l'estat actual de l'arbrat, les seves dimensions, el seu valor ornamental i ecològic, no es considera que el transplantament sigui una opció especialment recomanable”.

Què representa per a Roses la festa major?
Continua sent una molt bona ocasió pel retrobament amb la família i els amics. Són uns dies per homenatjar gent del poble amb l'atorgament de la Dracma, per gaudir de les tradicions, per anar a sopar i ballar a les barraques, per remullar-se amb els més petits a la festa de l'escuma...

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar