Rafel Bruguera, cap de llista provincial a les eleccions del 21D

Conversa amb l'exalcalde de l’Escala, exdiputat provincial, exconseller comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i exsenador. Fa dos anys, va sortir elegit com a cap de llista per Girona en les primàries del PSC.

Per què forma part de la llista?

En aquesta ocasió, en què la legislatura ha durat escassament dos anys i la convocatòria d’eleccions s’ha fet de forma precipitada, el partit ha optat per no convocar primàries de nou (per manca de temps material), confiant, per tant, en les persones que ja havíem tingut la responsabilitat i havíem viscut els darrers dos anys al Parlament de Catalunya. Així doncs, anem amb una candidatura de continuïtat a les quatre circumscripcions, on volem aconseguir tres diputats perquè el figuerenc Pere Casellas sigui diputat al Parlament de Catalunya. 

Com definiries les presents eleccions?
Les presents eleccions són totalment excepcionals. Sempre es diu que totes les eleccions són importants, però aquesta vegada el qualificatiu excepcional es queda curt, per les corresponents circumstàncies. D'una banda, se celebren en un clima polític complicat, amb una fractura social i política d'alta rellevància, a més d'un problema econòmic considerable. D'altra banda, també son excepcionals perquè qui les ha convocat no és el president de la Generalitat, sinó el president del Govern de l’Estat. Per últim, és clar, són singulars pel fet d'haver-hi candidats que, malauradament, són a la presó i no poden fer campanya amb normalitat. 

Per què s’ha arribat fins aquí?
Des del nostre punt de vista hi ha tota una sèrie de culpables. D'una banda, el nacionalisme espanyol (encarnat principalment pel PP, però també per Ciutadans) que han abandonat la política i han deixat que el problema real s'anés engrandint massa, amb 2 milions i escaig de persones que desitgen desconnectar d’Espanya. Per tant, això és un fet real, el qual, deixar en mans de la justícia sense fer política per resoldre-ho és un error gravíssim.

D’altra banda, també cal assenyalar uns culpables en el bàndol independentista unilateral. El que han fet darrerament ha estat portar les seves reivindicacions legítimes fora de la llei. No hi tinc res en contra de la independència: qualsevol democràcia, així com qualsevol idea en general, és defensable. Tanmateix, és imprescindible fer-ho sempre dins del marc legal. Incomplir lleis origina tensos marcs legals com el que ens trobem ara mateix. 

Com es podria rebaixar, per tant, aquesta tensió?
Davant d’aquest mur originat per ambdues bandes, s’han de trobar solucions a partir del diàleg, de la reconciliació i d’un debat primer a Catalunya, atès que el problema no ens el resoldrà l’Estat espanyol. És a dir, primer cal fer els deures a casa nostra. Així que, just després de les eleccions, és imprescindible que a Catalunya s’abaixi el suflé, per tal que canviï aquest rumb de col·lisió permanent per un rumb de seny, de certesa i de seguretat jurídica. En definitiva, creiem, sincerament i modestament, que nosaltres aportem aquesta serenor necessària a través de Miquel Iceta. Representem la confiança en què les coses poden canviar en positiu a Catalunya. Iceta és indiscutible, tothom coneix que ell va fer tot el possible fins l’últim segon perquè no s’apliqués la DUI, que ens portava fora de la UE, amb els problemes econòmics en qüestió, com per exemple la sortida d’empreses. També va intentar evitar fins l’últim moment l'aplicació de l'article 155. La decisió de Puigdemont de fer-se enrere ha abocat el país a una situació molt, molt complicada. 

Podria fer un pronòstic dels resultats i la participació de les eleccions del 21D?
Tot indica, raonablement, que hi haurà una participació més elevada de la que hi va haver el 2015. Les raons són bastant òbvies: la gent té la percepció de l’excepcionalitat i la transcendència. D’entrada, això és positiu perquè el resultat serà més democràtic que mai. Pronosticar resultats és molt complicat, precisament per la mateixa raó: en els últims anys, hi ha hagut gent que no ha valorat intensament les eleccions al Parlament. Aquesta vegada, però, l’abstenció històrica i estructural al Parlament penso que quedarà molt reduīda. Així, espero que els resultats permetin trencar la política de blocs: continuar amb l'enfrontament independentista contra el bloc dels unionistes seria un gravíssim error. Catalunya necessita acords transversals que tombin la política de bloqueig que ha governat en els últims temps. 

Per últim, com defineixes el partit?
Formem una candidatura en la qual s’han incorporat altres col·lectius, partits i persones que vol ser una mostra del que s’ha de fer a partir del 22D: parlar i dialogar, per fer minvar aquesta sensació d'incertesa i inseguretat jurídica. Estem molt esperançats: la percepció a les comarques gironines és molt positiva. Esperem poder fer una bona campanya per tal de poder ajudar a Miquel Iceta a aconseguir uns bons resultats: volem ser una peça clau per pressionar i condicionar la política catalana cap a aquest nou rumb tan necessari.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar