El 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa

Els menors de 16 anys són el col·lectiu que ha necessitat rebre més ajudes per a béns bàsics
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha ressaltat aquest dimarts, en el Dia Internacional contra la Pobresa, que el 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa actualment i que les famílies amb fills a càrrec (monoparentals o no) pateixen cinc punts més de risc de pobresa o exclusió social respecte d'aquelles que no tenen fills. La Taula també ha recordat que el 24% de les persones menors de 16 anys es trobaven en risc de pobresa l'any 2016, el que equival a 300.000 infants. Alhora aquest col·lectiu d'edat és el que més ha necessitat rebre ajudes per a béns bàsics i 75.000 infants pateixen una privació material severa. A més, la Taula constata que existeix més risc de pobresa en la població menor de 16 anys (24%) que en el total de població (19,2%).

Des de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya s'ha commemorat aquest dia en un acte institucional i una visita a l'Associació Itaca de l'Hospitalet de Llobregat. Un acte al qual han assistit el secretari d'Afers Socials i Família de la Generalitat, Francesc Iglesias, el tinent d'alcalde de Serveis Socials de l'Ajuntament de l'Hospitalet, Jesús Husillos, el president de la Taula, Enric Morist, i el director de l'Associació Itaca, Felipe Campos. L'associació és una entitat social d'atenció a la infància en risc al barri de Collblanc-La Torrassa de l'Hospitalet.

El president de la Taula ha destacat que avui dia ja no es pot valorar la pobresa només amb les dades de l'atur. "De fet el 30% de les persones que atenem són persones que treballen, que tenen un salari, però que no els hi permet tirar endavant en les qüestions bàsiques, com l'habitatge. Per això, és important tenir un treball digne per sortir de l'exclusió començant amb un salari mínim digne", ha reclamat Morist. Durant l'acte, la Taula del Tercer Sector també ha alertat que malgrat les xifres oficials de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) apunten a una recuperació dels principals indicadors de pobresa, les xifres també constaten que la pobresa "es cronifica". Les dades demostren, segons la Taula, que hi ha més adults que van de 16 als 29 anys que viuen en situació de pobresa i, per tant, "els infants pobres d'avui són els adults de demà".

Per la seva part, el secretari d'Afers Socials i Família ha afirmat que la Renda Garantida de Ciutadania permetrà compactar "moltes rendes i prestacions per reduir els nivells de pobresa i ajudaran a molts ciutadans de Catalunya, sense recursos, que han quedat exclosos del mercat de treball". Iglesias també ha lamentat que en termes de pobresa apareix cada cop més el rostre femení i la gent jove, que entra al mercat laboral "amb sous precaris". En aquest sentit, el secretari de Família ha recordat que des del govern s'està treballant amb "unes polítiques actives que han de permetre no resignar-se, sinó poder recuperar les persones en el mercat de treball". Segons Francesc Iglesias, la tasca passa "per intentar generar empreses de qualitat, treball digne, fent valer la garantia de drets i que des de la inspecció de treball no es permetin situacions d'abús, de irregularitat i de precarietat al marge de la llei". El secretari d'Afers Socials també ha mostrat la seva preocupació per l'augment de la pobresa en els majors de 65 anys.

Infància

En motiu del Dia Internacional contra la pobresa, la Taula del Tercer Sector ha denunciat la fragilitat de la infància davant les situacions de pobresa i ha demanat prioritzar els esforços en aquest col·lectiu, ja que "són els qui acaben patint la vulnerabilitat i el risc de poder enquistar la seva situació". En aquest sentit, organitzacions com l'Associació Itaca ajuden a que el col·lectiu no sigui invisible i treballen perquè els infants rebin l'atenció necessària tots els dies de l'any. Moltes de les situacions que viuen els més petits provenen de la pobresa que ja viu la seva família. Per això, l'aposta de la Taula i de l'associació és denunciar "la pobresa familiar".

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya és una organització constituïda l'any 2003 per les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. En formen part 35 federacions que representen més de 3.000 entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social. Les entitats socials de la Taula del Tercer Sector Social atenen a 1,5 milions de persones, compten amb 85.000 treballadors, 348.000 voluntaris, 559.000 socis i 563.000 donants, i representen l'1,4% del PIB català.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar