Inaugurat a l'absis de l'església parroquia de Sant Cugat d’Albons el 'Sant Sopar' de Ramon Pujolboira

Presidida per el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el dissabte, 7 d‘octubre es va oficiar la missa amb què el poble d’Albons va inaugurar a l’església romànica parroquial de Sant Cugat el mural “Sant Sopar” que al llarg d’any i mig ha anat realitzat l’artista Ramon Pujolboira, nascut a Barcelona i resident a Albons des de fa gairebé quaranta anys. L’artista ha ofert desinteressadament aquesta monumental obra al seu poble d’adopció La idea va sorgir del propi pintor, que volia crear alguna cosa especial per al poble que l'ha acollit durant tants anys i on té instal·lat el seu estudi i la seva residència. L’artista va presentar la idea el març de 2016, amb un repàs a les diferents versions del Sant Sopar i una proposta amb la plana d'Albons i el Montgrí com a fons de l'escena.

Tant l'ajuntament municipal com el bisbat de Girona es van mostrar entusiasmats amb la idea i aviat tot el poble estava disposat a col·laborar. Pujolboira ha comptat amb diversos veïns com a models per al mural, així com donacions i ajuda durant el procés de treball per fer realitat l’obra ja inaugurada i que es pot veure a l’absis de l’església parroquial de Sant Cugat, a Albons. 


Per a Pujolboira, el seu Sant Sopar “És com una reunió d'amics en què el líder s'acomiada de la resta i els diu: "Avui em veieu, però demà ja no hi seré". Aquest concepte li recorda a una experiència pròpia que va viure en persona l'any 1975, a la fi del franquisme. Durant un dinar amb companys de la revista Oriflama, -en què Pujolboira tenia cura del disseny artístic-, el conegut periodista Josep Maria Huertas Claveria els va comunicar que aquella mateixa tarda anava a entrar a la presó perquè es negava a delatar les fonts d'un reportatge publicat a Tele / eXpres. L'artista té experiència en pintura al fresc, però per a aquest mural ha decidit utilitzar una tècnica diferent, utilitzant materials acrílics, tant en la pintura com el llenç, i va anar pintant el mural en el seu taller particular en una base dividida per quadrats per facilitar el seu trasllat i possibles modificacions o arranjaments. Pujolboira ha prestat especial atenció als documents històrics que detallen els costums de l'època. més que centrant-se en els textes religiosos. Un cop acabada aquesta fase, a mitjans d‘estiu es va instal·lar a l’església, i Pujolboira va acabar in situ la pintura mural i la cúpula de l’absis.

En total l'obra desplegada mesura 10,5 metres d'ample per 6,75 d'altura. L'empresa Calsina Carré va finançar el pressupost inicial. Però a més, hi ha col·laborat tot el poble a través del micromecenatge», -ens explica l’artista-, que també fa classes de dibuix i pintura a Albons,i que va comptar amb l'ajuda dels alumnes més destacats, l'anomenat, “Grup 3 Colors”, amb Montse Planella com a cap de taller.

Ramon Pujolboira és també l’autor d’una pintura mural de 400 m2 a l’església de Santa Coloma de Farners,(1999), i de l’escultura en bronze i ceràmica del timpà i de la reixa en ferro forjat de l’església de Sant Pere, de Figueres.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar