La pensió mitjana a Catalunya creix un 3,6% durant el setembre, fins els 993 euros

Les prestacions per jubilació es van situar en els 1.122 euros, un 3,4% més
La pensió mitjana a Catalunya s'han situat en els 993 euros de mitjana al setembre, el que representa un increment del 3,6% respecte el mateix mes de l'any passat, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Treball i Seguretat Social. En total, es van abonar 1.720.358 pensions, un 0,9% més que al setembre del 2017. La majoria -1,1 milions- van ser prestacions per jubilació, amb un import mitjà de 1.122 euros, un 3,4% més, mentre que la resta van ser per incapacitat permanent (1.043,11 euros), viduïtat (686,88 euros), orfandat (389,50 euros) i favor de familiars (594,39 euros). A l'Estat, l'import mitjà de les pensions, ha estat de 957,36 euros, mentre que les prestacions per jubilació van assolir els 1.103,47 euros de mitjana.

Les exportacions gironines creixen un 15% al juliol i aconsegueixen frenar la caiguda acumulada durant mesos

El sector químic agafa embranzida i incrementa fins a un 36% les vendes a l'exterior
Girona .- Les exportacions gironines han crescut gairebé un 15% al juliol i han aconseguit trencar la tendència a la baixa que arrossegaven durant els darrers mesos. Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, al juliol les empreses de la demarcació han fet vendes a l'exterior per valor de 490 milions d'euros (MEUR). Tot i que el sector alimentari (amb les càrnies al capdavant) continua concentrant el gruix de les vendes, han estat les exportacions de productes químics les que han permès capgirar l'estadística, perquè han arribat a créixer fins a un 36%. Els bons registres d'aquest juliol, de retruc, fan que, en el global de l'any, les exportacions gironines se situïn en 3.164,3 MEUR i pràcticament igualin els registres que es van assolir durant el mateix període del 2017.

El govern espanyol suspèn l'impost de la generació elèctrica per abaratir rebut de la llum als consumidors

La ministra per a la Transició Ecològica creu que és la mesura "més adequada" per afrontar un moment "excepcional"
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat en una comissió al Congrés de Diputats que el govern espanyol suspendrà l'impost del 7% de la generació elèctrica per abaratir el rebut de la llum als consumidors. Segons Ribera, és la mesura "més adequada" per "alleugerir" la factura del consumidor en un moment que ha qualificat "d'excepcional". "No poden ser ells els que afrontin les turbulències del canvi", ha reblat.

El Govern anuncia un augment dels salaris dels treballadors públics de l'1'95%

Els sindicats lamenten que és la "ratificació" del que es va pactar en l'anterior Mesa de Negociació i avisen que hi haurà un "conflicte seriós" si no es recuperen ja les pagues pendents del 2013 i 2014
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública impulsarà un decret per incrementar fins a l1'95% la massa salarial dels treballadors i treballadores de la Generalitat. S'aplicarà l'increment màxim de l'1,75% autoritzat per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i un 0'25% addicionals, tot i que els sindicats apunten que un 0'20% serien de fons addicionals i no està concretat com i a qui es pagarà. És l'acordat en la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, que s'ha celebrat aquest dimarts i en el que han participat representants de CCOO, UGT i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que s'ha aixecat de la taula a mitja reunió en desacord amb el que s'estava negociant. D'una banda, perquè no s'ha parlat de la recuperació de les pagues pendents del 2013 i 2014, tot i que ja no constava en l'ordre del dia.

Els nous bitllets de 100 i 200 euros tindran la mateixa altura que un de 50 i entraran en circulació a finals de maig

Els dissenys incorporen elements de seguretat com un holograma amb satèl·lit i un nombre verd maragda “millorat”
Brussel·les .- Els nous bitllets de 100 i 200 euros faran la mateixa altura que els de 50 i entraran en circulació a partir del 28 de maig. Així ho ha anunciat aquest dilluns el Banc Central Europeu (BCE) en presentar com seran els nous models. Amb tot, la seva longitud no s'ha modificat i és més gran com més gran és el valor del bitllet. Com que els bitllets de 50, 100 i 200 tindran la mateixa altura, seran, segons l’entitat, “més fàcils de manejar i processar per les màquines”. Després dels bitllets de 5, 10, 20 i 50 euros, els de 100 i 200 són les dues últimes denominacions de la sèrie ‘Europa’ i han estat redissenyats per incorporar elements de seguretat nous. Entre aquests, hi ha un holograma amb satèl·lit i un nombre verd maragda “millorat”.

El Govern reclamarà 7.607 MEUR de 'deutes pendents' a l'Estat

Ho farà en la Comissió Mixta d'Afers Econòmics que se celebrarà el 25 de setembre
El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dijous que el Govern reclamarà 7.607 MEUR de "deutes pendents" de l'Estat amb Catalunya a la pròxima Comissió Mixta d'Afers Econòmics, que se celebrarà el pròxim 25 de setembre. Ho ha fet en una comissió parlamentària en la qual ha explicat l'absència de representants de la Generalitat en les darreres reunions del Consell de Política Fiscal I Financera (CPFF).

Els tripulants de cabina de Ryanair convoquen vaga el 28 de setembre a Espanya, Bèlgica, Itàlia i Holanda

Els sindicats no descarten que l'aturada s'ampliï a més països europeus
Els tripulants de cabina de Ryanair han convocat vaga per al 28 de setembre a Espanya, Bèlgica, Itàlia i Holanda, "a més dels països que es vulguin sumar a les aturades". Així ho han comunicat els sindicats USO i Sitcpla després d'una reunió que han mantingut a Brussel·les. Tal com informen els sindicats, l'avís de vaga ja s'ha registrat i en els propers dies l'empresa serà cridada a un acte de conciliació. Fonts sindicals han explicat a l'ACN que no es descarta que els pilots també es puguin afegir a les aturades en alguns països d'Europa. D'altra banda, els sindicats estan a l'espera d'una nova citació oficial per part de la Direcció General de Treball, després que es cancel·lés la del 5 de setembre. Tots dos sindicats han explicat que "esperen expectants saber amb quina actitud es presentarà l'empresa davant les autoritats espanyoles, després de la darrera acusació sobre que són els sindicats els que han trencat les negociacions".

Els preus pugen dues dècimes a l'agost i situen la inflació anual en el 2,2%

L'IPC es refreda perquè el cost dels carburants, els paquets turístics i els allotjaments hotelers augmenten menys que el mateix mes de l'any passat.
Els preus van pujar dues dècimes a l'agost a Catalunya i van situar la taxa d'inflació anual en el 2,2%, una dècima menys que la registrada al juliol, segons les dades publicades aquest dimecres per l'institut d'estadística espanyol. La caiguda de la inflació en una dècima aquest mes d'agost en termes anuals s'explica perquè el preu dels carburants, els paquets turístics i els allotjaments hotelers tot i pujar ho van fer amb menys intensitat que a l'agost de l'any passat. Per contra, mentre que aquestes cistelles del transport, oci i cultura i hotels, cafès i restaurants han refredat els preus per fer front a la desacceleració del sector turístic, la factura elèctrica i els preus de les fruites de temporades escalfaven la inflació.

Els flequers gironins alerten que en deu anys tancaran un 40% de forns per falta de relleu i la competència del congelat

Des del gremi demanen que s'obligui als establiments que no fan pa fresc a especificar-ho perquè "la gent sàpiga què menja"
Torroella de Montgrí .- El gremi de flequers gironins alerta que d'aquí deu anys quedaran el 40% menys de professionals si no es regula des de l'administració. Els motius són dos: d'una banda la falta de relleu per part dels joves, i de l'altra la forta competència del producte congelat. En aquest sentit, el president del gremi, Josep Maria Font, creu que una bona mesura seria obligar els establiments que no treballen amb producte fresc a especificar-ho. "D'aquesta manera el client pot triar, i sap què menja quan compra pa, per exemple, en una benzinera", concreta. Font lamenta també que, com passa en altres gremis com els carnissers, hi ha una "falta preocupant" de relleu generacional. "La feina de flequer és dura, has de treballar de nit, set dies a la setmana", recorda el president que veu "normal" que no hi hagi joves interessats "davant de tanta competència".