Els arqueòlegs descobreixen que el vaixell romà enfonsat a les illes Formigues conserva part de la fusta del casc

La troballa, pionera al Baix Empordà, permetrà estudiar a fons l'arquitectura de la nau i obre noves hipòtesis sobre el comerç marítim
Girona .- Els arqueòlegs han descobert que el vaixell romà enfonsat davant les illes Formigues conserva part de la fusta del casc. La troballa és pionera al Baix Empordà, ja que els derelictes localitzats fins ara a la zona de Begur i Aiguablava només conservaven la càrrega (és a dir, les àmfores). Les restes del vaixell, que possiblement data de principis del segle I dC, es troben a uns 45 metres de profunditat. Durant la darrera campanya, els arqueòlegs n'han excavat part de la càrrega i han pogut documentar 135 àmfores. Se sap que la nau faria entre 10 i 15 metres de llargada i que es dedicava a redistribuir mercaderies pels petits ports de la zona. Quan es va enfonsar, segurament anava carregada amb salsa de peix o salaons. El responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC), Gustau Vivar, assegura que haver trobat fusta conservada permetrà estudiar a fons l'arquitectura naval del vaixell i que la troballa obre noves hipòtesis sobre el comerç marítim de l'època.

Reclamen una llei de l'eutanàsia després que més de 8.200 catalans hagin fet testament vital durant el 2017

Es tracta de l'increment més important de registres del Document de Voluntats Anticipades a Catalunya des de que es va crear el 2002.

Mor assassinada pel seu fill una activista social molt coneguda a Berga

Manela Quesada tenia una llarga trajectòria dedicada a les persones amb problemes de salut mental.
Berga .- Una activista social molt coneguda a Berga va morir assassinada pel seu fill aquest dissabte a la nit en un domicili de la població. El crim van tenir lloc a les deu de la nit al pis on resideix el fill al carrer de la Pietat, que després dels fets es va presentar a les dependències de la Policia Local per confessar. Agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins al domicili, on van localitzar el cos sense vida de la dona, que presentava signes d'haver estat agredida amb una arma blanca. El presumpte assassí, de 37 anys, va ser detingut la mateixa nit pels Mossos d'Esquadra acusat d'homicidi dolós. La víctima és Manela Quesada, de 56 anys, que era directora del Grup Horitzó del Berguedà, una entitat dedicada a la inserció laboral de persones amb problemes físics i mental, així com presidenta d'Asfam Berga, l'associació de familiars i amics de la salut mental.

CCOO i UGT convoquen més d'un centenar de manifestacions el 17 de març a tot l'Estat en defensa de les pensions públiques

Els sindicats exigeixen la revaloració de les pensions d'acord amb l'IPC.
Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors han convocat per al dissabte 17 de març més d'un centenar de manifestacions i concentracions a tot l'Estat per "exigir pensions dignes, la revaloració de les pensions d'acord amb l'IPC i la defensa del Sistema Públic de Pensions". En un comunicat, els sindicats fan una crida a la participació de la ciutadania en aquestes mobilitzacions "perquè no es pot consentir que el govern segueixi empobrint els pensionistes que perden poder adquisitiu, quan l'economia creix al 3% i els preus se situen en l'1,1%, mentre els pugen la pensió el 0,25%". Les organitzacions reclamen "un model públic de pensions eficaç, eficient i viable, cosa que és incompatible amb la reforma que el Partit Popular va aprovar en solitari el 2013, amb un índex de revalorització i un factor de sostenibilitat que porten implícits la retallada de les pensions a curt i mig termini".

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades sanciona Whatsapp i Facebook per l'ús de dades personals sense consentiment

L'AEPD ha multat les dues empreses amb 300.000 euros cada una per dues infraccions "greus".
L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha sancionat les empreses Whatsapp i Facebook per l'ús de dades personals dels seus usuaris sense consentiment, segons ha informat aquest dijous l'AEPD. La multa ascendeix als 300.000 euros per a cada empresa -600.000 euros en total-. L'organisme considera que s'han comès dues infraccions "greus" de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, una d'aquestes a Whatsapp per comunicar dades a Facebook sense haver obtingut un consentiment vàlid dels usuaris i en el cas de Facebook per tractar aquestes dades per a les seves pròpies finalitats sense consentiment. La resolució de l'Agència conclou que la comunicació de dades realitzada per Whatsapp a Facebook no s'ajusta al que exigeix la normativa espanyola i europea de protecció de dades.

Més de 200.000 infants viuen en una situació de pobresa severa a Catalunya

La meitat de víctimes d'abús sexual és menor d'edat, segons un informe de Save the Children.
Save the Children ha presentat aquest dilluns l'informe 'Aquí, avui, encara', un anàlisi de la situació dels drets dels infants a Catalunya, i que vol servir de full de ruta en matèria d'infància per al futur Govern de Catalunya. L'informe constata que 1 de cada 4 nens i nenes viuen en una situació de pobresa, 1 de cada 2 víctimes d'abús sexual és menor d'edat i que l'any passat van arribar 1.489 menors estrangers no acompanyats (MENA) a Catalunya. El nombre d'infants en situació de pobresa severa ha augmentat un 23% entre els anys 2013 i 2015, però ha millorat l'any 2016, que es situa en el 14%. Tot i això, l'any 2016, 203.864 infants vivien en una situació de pobresa severa a Catalunya. La responsable de polítiques d'infància de Save the Children, Emilie Rivas, ha remarcat que hi ha hagut un "agreujament" de la situació de pobresa en els infants i que en els últims anys hi ha hagut un "retrocés" en la inversió en infància.

Apareix una balena morta a una platja de Barcelona

Es tracta d'un roqual comú de tretze metres de llarg i dotze tones de pes
Montgat .- La platja de Montgat (Maresme) s'ha despertat aquest matí amb l'aparició d'una balena morta, que ha estat arrossegada fins a la costa pels corrents marins. Es tracta d'un rorqual comú –una de les espècies de cetaci més habituals– de tretze metres de llargada i dotze tones de pes, segons ha informat l'Ajuntament. Personal municipal, tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dels Agents Rurals i Seprona s'han desplaçat fins al lloc i s'ha tancat l'accés a la platja de Montgat Nord fins que no es pugui treure l'animal del lloc.

Unes 45.000 s'han manifestat per exigir la 'República ara!', segons la Guàrdia Urbana

Unes 45.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest diumenge a la tarda a la manifestació convocada per l'ANC per exigir 'República Ara'.
La marxa ha arrencat cap a les cinc de la tarda, ha avançat pel passeig de Colom i ha acabat al Pla de Palau, on s'han fet els parlaments i s'ha homenatjat la gent que se la van jugar per la República els mesos de setembre, octubre i novembre. La marxa ha exigit als partits independentistes que no allarguin més les negociacions per formar govern i construir la república.

El moviment feminista crida a fer vaga el 8 de març sota el lema 'Si les dones parem, s'atura el món'

La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30h
Les dones cobren de mitjana un 24% menys que els homes, segons dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu. Durant la jubilació, la bretxa salarial és d'un 40%, segons un informe de CCOO. Només el 9% de les dones que treballen ocupen un càrrec directiu, segons Infojobs. Són algunes de les dades publicades aquesta setmana que posen d'evidència les diferències de gènere en la societat actual. Per lluitar contra aquesta xacra i les violències masclistes, el moviment feminista fa crida a una vaga laboral, educativa, de cures i consum aquest 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. En l'àmbit laboral, CCOO i UGT han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris –com la CGT, la CNT, Intersindical-CSC o la IAC– i el sindicat majoritari a l'ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores. El lema de la convocatòria és "Si les dones parem, s'atura el món". La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30 hores.