Sopar d'hora redueix en un 20% la probabilitat de patir un càncer de mama i de pròstata

És el primer estudi que té en compte els horaris dels àpats i del son i no els patrons de la dieta.
Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que sopar d'hora, o almenys dues hores abans d'anar a dormir, redueix en un 20% la probabilitat de patir càncer de mama i de pròstata respecte les persones que ho fan després de deu de la nit i se'n van a dormir immediatament després de l'àpat nocturn. Es tracta del primer estudi que ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària 'La Caixa', que per primera vegada ha analitzat la relació dels horaris dels àpats i del son amb risc de càncer en persones. Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s'havien concentrat en els patrons de la dieta. S’havia analitzat, per exemple, si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé s’establien relacions amb la quantitat d'aliments i l'obesitat, però no s'havia tingut en compte les hores d'ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després. L'evidència recent en estudis experimentals indica que els horaris de menjar són importants i mostra que fer-ho tard afecta la salut.

El Banc de Sang alerta de l''envelliment' dels donants gironins i aposta per noves campanyes entre els joves

Tot i això, deixen clar que "les reserves actuals són acceptables", tot i que l'estiu és una de les èpoques "més critiques".
Girona .- El Banc de Sang de Girona alerta de l'"envelliment" dels donants d'aquesta demarcació. Per això, des de la direcció volen impulsar campanyes per captar persones més joves per tal d'incrementar les reserves actuals. "Costa molt trobar nous donants de 18 a 35 anys. Els que hi ha són habituals de fa molts anys", explica la directora del Banc de Sang i Teixits de Girona, Anna Millan. Malgrat aquesta problemàtica amb els joves, Millan deixa clar que les reserves actuals "són acceptables". En concret, a la demarcació hi ha sang per cobrir les necessitats dels propers vuit o nou dies, una xifra que se situa dins els marges de la "normalitat". Això sí, la directora recorda que l'estiu és una "mala època" en donacions, ja que moltes persones marxen del seu lloc habitual de residència. En el què va d'any s'han recollit prop de 13.000 bosses de sang a la demarcació. La majoria de la unitat mòbil.

Els familiars dels pacients ingressats a l'UCI podran accedir-hi sense restricció d'horaris

Els professionals consideren que si el malalt es manté despert més temps i té una persona pròxima al costat afavoreix la recuperació.
Els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han acordat impulsar una normativa pròpia que permeti que els familiars dels pacients ingressats a l'UCI hi puguin accedir en tot moment. Es tracta d'una mesura que des dels anys 90 ja s'aplica als Estats Units però que a Catalunya va començar primer amb les unitats de crítics de nounats i pediàtriques i des de l'any passat a les unitats d'adults de l'ICS. Segons el coordinador del Programa d'expertesa assistencial de l'ICS (PADEICS) de medicina intensiva i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Rafael Máñez, "hi ha una evidència que si la persona ingressada a la UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida”. En aquesta línia, si està conscient, també s'ha demostrat que ajuda molt en la recuperació tenir una persona de referència al costat. Actualment, l’ICS gestiona el 70% dels llits crítics disponibles a tot Catalunya.

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Trueta rep la màxima acreditació de qualitat de la Societat Espanyola de Cardiologia

El dispositiu es va crear fa 12 anys i es basa en un model interdisciplinari que ha permès reduir els ingressos de pacients complexos.
Girona .- La Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) del Trueta de Girona ha rebut l'acreditació SEC-Excellence de la Societat Espanyola de Cardiologia. El Trueta es converteix així en el primer centre de la Regió Sanitària a obtenir aquesta distinció, que és la de més categoria que atorga l'ens. El reconeixement es basa en l'estricte compliment dels estàndards de qualitat i certificació vinculats als processos assistencials que es duen a terme, tant a les unitat assistencials com entre els professionals que les conformen. La UIC del Trueta està formada per professionals de cardiologia, medicina interna, infermeria clínica especialitzada i infermeria de gestió d'atenció primària (IG-AP), que atenen un grup de pacients molt fràgils, amb una mitjana d'edat d'entre 65 i 75 anys. La unitat es va crear fa 12 anys i es basa en un model interdisciplinari que ha permès reduir els ingressos hospitalaris de pacients complexos.

Investigadors de la UAB curen amb teràpia gènica la diabetis tipus 2 i l'obesitat en ratolins

El tractament no genera efectes secundaris i permet reduir l'acumulació de greix, la inflamació del fetge, i la resistència dels animals a la insulina.
Un equip d'investigadors de la UAB ha aconseguit curar en ratolins l'obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica. El tractament ha consistit en introduir en el cos dels animals el gen que produeix la proteïna FGF21, que actua en diversos teixits per regular el funcionament correcte del cos a nivell energètic. Durant l'any i mig en què s'ha fet el seguiment dels ratolins, aquests han disminuït el seu pes, l'acumulació de greix i la inflamació del teixit adipós. La teràpia també ha contrarestat la inflamació del fetge i la resistència d'aquests essers a la insulina, entre d'altres beneficis. El tractament es basa en una sola injecció i no provoca cap efecte secundari, el que segons els responsables de la investigació indica que és "segur i eficaç". El següent pas serà provar-lo en animals més grans i després començar els assajos clínics amb pacients. Els investigadors estimen que aquesta darrera fase podria iniciar-se dintre de cinc anys. La recerca s'ha publicat aquest dilluns a 'EMBO Molecular Medicine'.

Salut no decidirà almenys fins l'any vinent la ubicació del nou Trueta

El Departament preveu tenir enllestit a finals d'aquest 2018 el Pla funcional, que definirà les característiques tècniques del nou centre i marcarà on s'ha de construir.
Figueres .- El Departament de Salut no decidirà, almenys fins l'any vinent, la ubicació del nou hospital Trueta. La consellera, Alba Vergés, ha explicat que preveuen tenir enllestit a finals d'aquest 2018 el Pla funcional de necessitats del centre hospitalari, que marcarà les característiques tècniques que haurà de tenir i ajudarà a definir on s'ha de construir. Vergés no ha volgut donar terminis d'inici de les obres, tot i que ha manifestat que preveuen començar l'avantprojecte constructiu del nou edifici l'any 2020. Malgrat això, ha avançat que el lloc on s'aixecarà l'equipament tindrà en compte criteris tècnics però també buscarà el consens del territori. El Departament està ultimant també el Pla Estratègic Sanitari de Girona (PeS).

L'alerta s'ha emès a nivell europeu i mundial.
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha ordenat la retirada per precaució de diversos medicaments que contenen Valsartán per tractar l'hipentensió arterial després que es detectés l'aparició d'una impuresa carcinògena. Aquesta alteració s'ha generat com a conseqüència d'un canvi en procés de fabricació de valsartán autoritzat per la Direcció Europea de la Qualitat dels Medicaments del Consell d'Europa. L'alerta s'ha emès a nivell europeu i mundial i en el cas de l'Estat afecta més d'un centenar de medicaments que inclouen valsartán produït per Zhejing Huahau Pharmaceutical i que ha estat distribuït en nombrosos països. Els lots afectats es poden localitzar a la web de l'Agència Espanyola de Medicaments.

La meditació i la preparació per a l’últim viatge seran els eixos de la quarta edició de les jornades Girona novaCultura de Salut

L’esdeveniment se celebrarà del 28 al 30 de setembre en diferents espais emblemàtics del Barri Vell i inclourà ponències, converses i tallers a càrrec de diversos especialistes. Totes les activitats són gratuïtes excepte el Dia de Silenci, una pràctica intensiva de meditació que tindrà lloc a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel.

Salut no subvencionarà projectes de recerca que no incloguin una mostra representativa de dones

La consellera Alba Vergés encarrega un estudi dels temps d'espera per a operacions quirúrgiques i visites als especialistes.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimecres la creació d’un grup de treball format per tècnics professionals i experts que ajudi a desplegar la perspectiva de gènere en salut que es vol prioritzar de forma destacada en aquesta legislatura. Una de les mesures serà que no es podran donar subvencions a projectes de recerca o innovació que no incloguin una mostra representativa de dones en els seus estudis.