Down Catalunya alerta que s'estan perpetuant ''estereotips no reals'' que acaben dificultat la seva inclusió
Tot i els casos d'èxit d'integració laboral que han fet evolucionar molt positivament la inserció de les persones amb síndrome de Down en aquest àmbit i tot el que això comporta per a la seva autonomia, la plena integració social encara no és real a Catalunya. En el Dia Mundial de la Síndrome de Down, la coordinadora Down Catalunya denuncia que el desconeixement general entorn aquesta síndrome representa una barrera per garantir la plena inclusió d'aquestes persones. En declaracions a l'ACN, la presidenta de l'entitat, Pilar Sanjuán , ha denunciat que aquest desconeixement perpetua ''estereotips que no són reals'' i per això, anima a ''conèixer en primera persona'' les característiques del col·lectiu per evitar caure en la sobreprotecció.

La Comissió d'urbanisme de Girona aprova l'ampliació del bloc quirúrgic i de l'hospital de dia oncològic del Trueta

Una modificació de la normativa urbanística permetrà a l’hospital créixer fins a 5.000 metres quadrats de sostre.
La Comissió territorial d’urbanisme de Girona ha aprovat definitivament avui la modificació de la normativa que permetrà que l’hospital Josep Trueta pugui créixer en gairebé 5.000 metres quadrats de sostre, en cas de necessitat, sense incrementar l’alçada. Aquest canvi permetrà executar l’ampliació del bloc quirúrgic i de l’hospital de dia oncològic, un projecte que es troba en fase de redacció.

Aquesta molècula natural pot ser una alternativa davant dels pocs antibiòtics que es desenvolupen actualment.
Un estudi internacional ha demostrat per què un fragment d'una proteïna del verí d'una serp de cascavell podria ser la base per a una alternativa als antibiòtics convencionals. L'estudi va mostrar que el fragment del pèptid crotalidicina es dirigeix a la superfície del bacteri mitjançant atraccions electrostàtiques, provocades per diferències en les propietats de les membranes. "El pèptid és positiu mentre que el bacteri és negatiu, la qual cosa li permet matar els bacteris quan s'insereix a la membrana", ha explicat la investigadora Sónia Troeira Henriques, que ha participat en l'estudi.

En els dos anys que fa que s'hi ha incorporat aquesta dolència s'ha fet cribratge a 86.000 nens.
La prova del taló, la punció que es fa als nadons en aquesta part del cos per analitzar la sang i veure si tenen alguna de les 24 malalties que s'analitzen, ha permès detectar el primer cas de nen bombolla a Catalunya. Es tracta de la immunodeficiència combinada greu, que deixa l'afectat sense sistema immunitari. El cribratge d'aquesta dolència es va incorporar el gener del 2017 i en aquest temps s'han analitzat mostres de 86.000 nens, 75.000 el primer any i 11.000 en el que va de 2018. Pere Soler, cap de la Unitat d'Infeccioses i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, ha explicat a l'ACN que la incidència és una mica menor de l'esperada, ja que les previsions eren detectar un cas per cada 35.000 o 50.000 analitzats, però no descarta que aquesta hipòtesi s'acabi complint.

La recerca, duta a terme en ratolins, obre la porta a investigar més enllà del cervell, posant atenció al sistema cardiovascular
Investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han demostrat per primera vegada que l'ansietat i els problemes vasculars presenten una relació estreta en la malaltia d'Alzheimer, que afecta especialment el sexe femení. L'estudi, realitzat en ratolins i publicat al Journal of Alzheimer's Disease, aporta noves dades en una línia de recerca emergent entorn a aquesta patologia, que amplia el focus d'investigació actual en neurociències per a explorar més enllà del cervell, posant atenció al sistema cardiovascular.

Investigadors de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han liderat el treball que obre un nou camp d'estudi per a dianes terapèutiques.
L'estudi d'ADN de 520.000 individus de tot el món ha permès identificar 22 nous factors genètics de risc per l'accident cerebrovascular, triplicant així la quantitat de regions genètiques de les quals es té constància que influeixen en el risc d'ictus. El treball ha estat liderat per investigadors de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). Els resultats mostren influències genètiques compartides amb múltiples afeccions vasculars relacionades amb l'ictus, especialment la pressió arterial, però també la malaltia arterial coronària o el tromboembolisme venós, entre d'altres.

La recerca mostra per primera vegada una relació entre pol·lució i dificultats en el control inhibidor
Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Erasmus Medical Center de Rotterdam associa l'exposició residencial a la contaminació atmosfèrica durant l'embaràs amb anomalies cerebrals que poden contribuir a una reducció en la capacitat cognitiva de nens i nenes en edat escolar. El treball, publicat a 'Biological Psychiatry', mostra que els nivells de pol·lució associats a les alteracions cerebrals estaven dins dels valors considerats com a segurs.

Primera reconstrucció de mama que permet recuperar sensibilitat

Més de 300 especialistes mundials en cirurgia oncoplàstica podran veure en directe la primera intervenció d'aquest tipus a l’Estat en el marc del 'Barcelona Breast Meeting'
L'Hospital de Sant Pau de Barcelona realitzarà la primera reconstrucció mamària que permet que les dones puguin recuperar la sensibilitat del pit de forma homogènia en el marc del 'Barcelona Breast Meeting' 2018, que organitza el servei mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar entre el 7 i el 9 de març i en què hi participen més de 40 experts mundials i 300 especialistes. Aquest tipus de cirurgia es realitzarà per primera vegada a l’Estat i els assistents al congrés podran veure en directe des dels quiròfans de l'Hospital de Sant Pau la primera intervenció d’aquestes característiques a l’Estat.

L'ha desenvolupat un equip d'investigadors del Clínic i el primer pacient intervingut amb aquesta tècnica presenta una recuperació total de la funció nasal a l'any de l’operació
Un equip de cirurgians i investigadors de l'Hospital Clínic, amb la col·laboració d’Ohio State University-Wexner Medical Center dels Estats Units, ha desenvolupat una tècnica quirúrgica innovadora que permet la reconstrucció total de la paret nasal. El primer pacient intervingut amb aquesta tècnica presenta una recuperació total de la funció nasal a l’any de l’operació. Els investigadors apunten que entre el 0,9% i el 2,5% de la població presenta perforació de l’envà i la causa més freqüent és per complicacions després de la cirurgia nasal, però també es pot deure a traumatismes, infeccions, inflamacions, tumors, radioteràpia, així com a la inhalació de substàncies tòxiques com la cocaïna.