Els equips 'de carrer' de salut mental i addiccions redueixen un 5% les hospitalitzacions a les comarques gironines

Els professionals van "a buscar" els pacients que tenen més dificultats per vincular-se als centres assistencials, com els sensellar.
Salt .- Els equips "de carrer" de salut mental i addiccions han reduït un 5% les hospitalitzacions a les comarques gironines entre gener i setembre. L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha reforçat la xarxa d'equips comunitaris amb 85 professionals més amb l'objectiu d'anar "a buscar" els pacients que tenen més dificultats per vincular-se als centres assistencials o per seguir un tractament, com les persones sensellar, les que estan començant a patir una psicosi o els usuaris que s'estan descompensant. "Sobretot busquem arribar als pacients més greus per a qui les conseqüències de les seves malalties són destructores", ha explicat el director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona, el doctor Claudi Camps. A banda de reduir els ingressos, també han pogut arribar a 400 usuaris que fins ara no estaven registrats.

Els resultats proporcionen una base per dissenyar futurs preparats més eficaços.
La protecció de la vacuna de la malària RTS,S depèn en gran mesura del nivell i subclasse d'anticossos que ella mateixa genera, així com de la prèvia exposició al paràsit, segons un estudi liderat per ISGlobal. Els resultats, publicats a la revista 'BMC Medicine', aporten nova informació sobre els mecanismes de protecció de la RTS,S i proporcionen una base per dissenyar futures vacunes més eficaces. Per eliminar la malària es necessitarà l'ús combinat d'una sèrie d'intervencions, entre les quals una vacuna eficaç.

El Mycoplasma genitalium és una de les principals causes d'uretritis en homes i en dones, s'ha associat a quadres de cervicitis, malaltia inflamatòria pèlvica, part prematur i avortament espontani
Investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) del CSIC i de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB han descobert el mecanisme pel qual el bacteri Mycoplasma genitalium (Mge) s'adhereix a les cèl·lules humanes. Mge és un patogen emergent responsable de diverses infeccions genitourinàries. En homes, és una de les principals causes d'uretritis (15-20%) i en dones, s'ha associat a quadres de cervicitis, malaltia inflamatòria pèlvica (PID), part prematur i avortament espontani. L'adhesió del patogen és essencial perquè es produeixi la infecció i el posterior desenvolupament de la malaltia.

El Programa de Trasplantament Pulmonar de Catalunya supera els 1.000 trasplantaments

Vall d’Hebron és l’únic centre que realitza els trasplantaments pulmonars adults i pediàtrics de Catalunya i l’únic de l’Estat que ho fa en menors de dos anys. Ja s’han fet 1.113 trasplantaments (1.046 en adults i 67 en menors d’edat). És el primer centre de l’Estat i un dels cinc d’Europa que supera als 1.000 trasplantaments pulmonars. El vicepresident Aragonès ha destacat que “només cinc hospitals europeus han assolit aquesta fita, un èxit de país basat en dos grans pilars: el treball en equip entre tots els professionals implicats i la solidaritat dels donants i els familiars”.

És una infecció lleu i freqüent, especialment en nens entre 2 i 5 anys, que s’incrementa a l'estiu i a principis de tardor.
Durant l’any 2018 s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) 24 brots (dos o més casos relacionats en el temps i l’espai) d’aquesta infecció, 20 dels quals han estat notificats a partir de les darreres setmanes del mes de setembre fins a dia d’avui. L’àmbit en el qual s’han presentat amb una major freqüència ha estat l’escolar, on han aparegut 19 (79,2 %) dels brots. Els altres s’han registrat a nivell familiar (3 brots), en casal d’estiu (1) i en una institució no sanitària (1).

Un equip del Clínic aconsegueix que una dona amb menopausa precoç hagi estat mare gràcies a una tècnica pionera al món

L'operació es basa en la fragmentació d'una part del teixit per després reinserir-lo i s'hi han sotmès 12 pacients, el 60% de les quals han tornat a ovular.
Barcelona .- Un equip de ginecòlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona, liderats pels doctors Francesc Fàbregues i Francesc Carmona, ha aplicat amb èxit una tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes evidents de menopausa precoç hagin pogut tornar a ovular i que una d'elles, a més, s'hagi quedat embarassada i hagi estat mare a finals d'agost. La tècnica consisteix en una operació en què se separa una part del còrtex ovàric, que després és fragmentat i reinserit a l'ovari contraleteral de la pacient. La clau és que, "quan es fragmenta el teixit ovari, s'activen una sèrie de vies moleculars", ha subratllat el doctor Fàbregues. La tècnica s'ha aplicat de moment a dotze dones i el 60% han tornat a tenir activitat ovàrica. Es calcula que un 1% de la població femenina té menopausa precoç, abans dels 40 anys.

Entre els desatesos hi ha 20 embarassades, 91 menors d'edat i 12 persones refugiades.
375 persones han quedat excloses de la sanitat catalana des del 2013 com a conseqüència de l’aprovació del Reial Decret Llei 16/2012, segons un informe de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) que s'ha presentat aquest dimarts. Entre els desatesos, l'estudi apunta que hi ha 20 embarassades, 91 menors d'edat i 12 persones refugiades o sol·licitants d'asil o de protecció internacional. La PASUCat també ha documentat 108 denegacions d'atenció urgent o facturacions indegudes a urgències i 55 denegacions o facturacions il·legals a urgències des del setembre del 2016.

Comença la campanya de vacunació de la grip amb l'objectiu de Salut d'augmentar la cobertura entre el personal sanitari

El departament ha adquirit més d'1,2 milions de dosis de la vacuna que estan disponibles a tots els CAP i centres vacunals.
El Departament de Salut ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació de la grip 2018-2019 per a la qual ha adquirit més d'1,2 milions de dosis de la vacuna que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals del país. Salut posa el focus enguany en els professionals sanitaris i es fixa el repte d'incrementar la taxa de vacunacions entre aquest col·lectiu, que actualment se situa entorn del 23%. A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal incideix en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

Creen la primera fundació a l'Estat de càncer de mama masculí per donar llum a una realitat 'invisible'

La malaltia se sol diagnosticar en estadis avançats en ser poc coneguda en els homes.
Barcelona .- Màrius Soler és un pacient de l'Hospital Clínic que està sent tractat d'un càncer de mama que li van diagnosticar el gener del 2017 i que ara ha decidit crear la fundació INVI. Es tracta de la primera fundació de càncer de mama masculí a l'estat espanyol, que s'ha presentat aquest divendres en el marc d'una jornada a l'Hospital Clínic, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama. "Volem donar llum, fer visible el que és invisible", afirma Soler. El càncer de mama masculí representa un 2% aproximadament dels 4.500 casos que es diagnostiquen d'aquest càncer a Catalunya cada any. El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, el doctor Aleix Prat, subratlla la importància de donar visibilitat a aquesta realitat perquè, en ser "poc coneguda", els primers símptomes no es tenen tant en compte i la malaltia se sol diagnosticar en estadis avançats.