Creen a Girona un web d'exercicis perquè pacients amb trastorns neurològics millorin les funcions cognitives des de casa

L'EM-Line! proposa activitats de memòria, és gratuït, està disponible en català, castellà i anglès i l'estan traduint a l'italià.
Girona .- Els pacients amb afectacions neurològiques poden millorar les funcions cognitives des de casa i de forma gratuïta a través d'un web creat per dos professionals de l'hospital Trueta de Girona. El programa EM-Line! proposa una sèrie d'exercicis i dinàmiques "molt divertides" per treballar durant 45 minuts al dia la memòria d'aprenentatge i la de treball. El neuropsicòleg Jordi Gich i el neuròleg Lluís Ramió han detallat que el projecte va néixer per omplir un "buit" entre el diagnòstic de pacients amb esclerosi múltiple fins que comencen a patir una discapacitat física.

Els centres de salut mental infantil i juvenil de les comarques gironines atenen 2.016 casos nous el 2017

Els diagnòstics més freqüents són trastorns adaptatius, de dèficit de tensió, d'ansietat i de conducta alimentària.
Els centres que integren la xarxa d'atenció a la salut mental infantil i juvenil de les comarques gironines han atès, durant el 2017, 2.016 casos nous, un 5,82% més que l'any anterior quan van rebre 1.990 pacients nous. En total, el nombre de menors atesos ha estat de 5.130 i això s'ha traduït en un total de 28.200 visites (entre primeres, successives i grupals). Les dades provisionals revelen que els diagnòstics més freqüents han estat trastorns adaptatius (1.083 casos), per dèficit d'atenció (749), per ansietat (659) i trastorns de conducta alimentària (341). La psicòloga Maite Pi, cap del CASMIJ de Girona i Pla de l'Estany, ressalta que en els darrers 25 anys hi ha hagut una disminució progressiva de l'atenció als trastorns emocionals però un augment dels trastorns de conducta com a motius principal de consulta. Ho atribueix a que el patiment "aflora d'una altra manera" i que els trastorns emocionals també es detecten, i en alguns casos es tracten, en l'àmbit de l'atenció primària.

Les residències públiques i l'atenció primària compartiran l'historial clínic dels pacients per millorar l'assistència

La integració dels sistemes d'informació estalviarà duplicitats administratives, ingressos o derivacions innecessàries i un millor seguiment als residents
Després d'anys en què els responsables de la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat hagin treballat en col·laboració al centre d'atenció primària per agilitar l'assistència sanitària als residents i millorar-ne els resultats, començaran a compartir la història clínica dels pacients a través de la integració de les plataformes informàtiques que emmagatzemen tota aquesta informació. És fruit de l'acord entre el departament de Salut i el departament de Treball, Afers Socials i famílies, que arriba aquest 2018 als 17 centres residencials de gent gran de titularitat pública. Es calcula que poder consultar l'historial des de la residència, al costat mateix del malalt, pot agilitar tràmits administratius, derivacions a urgències o ingressos innecessaris.

L'activitat als CAP de les comarques gironines durant l'epidèmia de grip augmenta un 36% en una setmana

Les urgències a l'hospital d'Olot han incrementat un 70% des de finals de desembre i el servei s'ha "saturat" durant els dies de Nadal
Girona .- L'activitat als Centres d'Atenció Primària (CAP) de les comarques gironines durant l'epidèmia de grip ha augmentat un 36% en una setmana. Segons dades facilitades pel Departament de Salut, entre 4 i el 10 de gener han rebut un total de 45.656 visites, moltes d'elles associades a problemes respiratòries. També en augmentat les visites domiciliàries un 26%. Per contra, l'activitat a les urgències hospitalàries ha baixat un 12%. Per donar resposta al possible increment de visites provocat per la grip, a partir de dilluns obriran 22 llits més al Trueta i 12 a Palamós. Prèviament, ja havien incrementat les places a altres hospitals com els de Figueres, Blanes o Calella. Un dels punts de la demarcació on la grip ha disparat les visites a urgències és a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Des del 23 de desembre, els pacients atesos han augmentat un 70%, amb una mitjana de 170 per dia, una xifra rècord des que el centre va obrir portes ara fa tres anys. Els dies de Nadal el servei va quedar "saturat".

Catalunya torna a batre rècords en trasplantaments i donacions d'òrgans el 2017

La tendència a la baixa de les negatives es consolida i només 1 de cada 10 famílies no dona el consentiment
Al llarg del 2017, els hospitals catalans van fer fins a 1.106 trasplantaments d'òrgans, una xifra de rècord que supera el nombre d'operacions que es van fer el 2016, que ja havia traspassat la barrera del miler. A més, també es registra rècord en nombre de donants, fins els 333, cosa que suposa arribar a la xifra de 44,1 donants per milió d'habitants, amb un increment del 5,7%. Aquest augment de donants es dona, en part, per l'increment de les donacions de mort a cor parat que van suposar 1 de cada 3 trasplantaments.

Catalunya és la comunitat amb més malalts en llista d'espera, segons el Defensor del Pacient

És la segona amb més dies d'espera de mitjana, 173, per darrere de Canàries i molt per sobre de la mitjana estatal de 101 dies
Catalunya és la comunitat autònoma amb més pacients en llista d'espera per a una intervenció quirúrgica, 157.000 el 2017, segons el Defensor del Pacient, un 16% del total de l'estat, on n'hi ha 650.000. També és la segona comunitat amb més dies d'espera de mitjana, 173, només per darrere de Canàries, i molt per sobre de la mitjana estatal de 101 dies. Segons la memòria anual del 2017 de l'entitat, a Catalunya, el Defensor del Pacient va atendre 2.057 queixes i reclamacions, només per darrere de Madrid i Andalusia. La majoria van ser a les comarques de Barcelona, amb 1.645, seguides de Tarragona, amb 234 casos, Girona amb 97, i Lleida amb 81. A tot l'estat, l'entitat va atendre 13.900 casos, 819 menys que el 2016, 781 dels quals amb resultat de mort, uns 60 menys. En resum són xifres similars al 2012.

L'ús d'una armilla tèxtil permet millorar la detecció d'una de les principals causes de l'ictus greu

Investigadors de Vall d'Hebron dissenyen un protocol que ajudarà a aplicar el tractament correcte
Investigadors de Vall d'Hebron han dissenyat un nou protocol que millora la detecció de la fibril·lació auricular paroxística, un tipus d'arítmia molt difícil de detectar i que és una de les principals causes de l'ictus greu. De fet, s'estima que aquesta arítmia està al darrere de la meitat dels ictus greus de causa desconeguda. Amb aquesta nova tècnica diagnòstica, que consisteix en què els pacients que han patit un ictus portin durant 30 dies una armilla de tela que registra informació, s'ha aconseguit detectar aquesta causa fins en el 20% dels pacients, quan amb els sistemes diagnòstics convencionals només es detecta en el 2%.

Els donants de sang rebran a partir d'ara un missatge quan es faci servir la seva aportació per 'salvar vides'

El Banc de Sang i Teixits torna a organitzar una marató de donants on espera arribar a les 8.000 bosses tot i el 15% de baixada per l'epidèmia de grip.
Girona .- El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa un sistema per avisar als donants quan es faci servir la seva bossa de sang per "salvar vides". Els responsables de l'organisme han implementat aquest servei, que es va endegar fa un any i mig a Suècia, amb l'objectiu que els participants sàpiguen quan s'utilitza la seva sang. La directora del Banc de Sang a Girona, Anna Millán, ha ressaltat que la iniciativa vol reforçar la idea de que la sang a Catalunya va "de vena a vena". I és que després de les festes de Nadal les reserves tendeixen a baixar. Enguany, "l'epidèmia de grip" ha propiciat un descens de fins al 15%. Per això, un any més tornaran a celebrar la marató de donants, que es farà del 12 al 19 de gener als principals hospitals catalans. Aquest 2018 s'ha triat com a fil conductor "l'experiència de la donació" basant-se en les caixes d'experiències. L'objectiu és que els donants la regalin als seus coneguts perquè també s'animin a col·laborar.

La grip es triplica en la darrera setmana i assoleix nivells d'epidèmia a Catalunya

L’activitat gripal s’ha situat en els 248 casos per 100.000 habitants i supera la barrera epidèmica, situada en els 109,4 casos per 100.000 habitants.
En l’última setmana, l’activitat gripal a Catalunya ha entrat en fase epidèmica, ja que s’ha situat en els 248 casos per cada 100.000 habitants, i triplica així els 98,67 casos del darrer registre. En aquest sentit, el llindar epidèmic per aquesta temporada s’ha establert en una taxa d’incidència de síndromes gripals de 109,4 casos per 100.000 habitants.