Salut promet una inversió de 100 MEUR a l'atenció primària mentre acosta posicions amb Metges de Catalunya

Volen ampliar la plantilla de metges, cobrir baixes temporals i jubilacions i millorar retribucions perdudes.
Salut ha detallat en què consistirà la inversió de 100 MEUR a la sanitat catalana que al matí ha anunciat el conseller d'Economia, Pere Aragonés. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha detallat que 14 milions seran per contractar 201 metges de medicina de família, 22 per alleugerir la càrrega en moments de més demanda assistencial, 48 per recuperar els complements per objectius, 8 per millorar la qualitat del treball, 4 per millorar la capacitat resolutiva i 3 pel Pla d'Urgències. El director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha explicat que en les negociacions amb Metges de Catalunya s'ha posat en qüestió el model de la "continuïtat assistencial", que considera que "no és habitual en una vaga". Ha dit que en les negociacions amb el sindicat les posicions cada vegada estan més properes i Argimon ha dit que confia que tot vagi bé.

Afrontar la sobrecàrrega és una de les prioritats, ha explicat Comella. Per aquest motiu, la primera de les mesures anunciades ha estat la incorporació de 201 nous metges de medicina familiar, el que tindrà un cost de 14 milions d'euros. Però també cal cobrir millor les vacances, baixes laborals o dies de permís dels professionals, i per això es duplicarà la partida actual destinada, que passarà dels 11 als 22 MEUR, ha explicat Comella, perquè l'especialista pugui "escoltar, pensar, estar tranquil i així ajudar el ciutadà a tenir la sensació d'estar ben atès".

La partida més gran és la de 48 MEUR, que han de servir per recuperar el 100% dels complements per objectius. Per millorar la qualitat del treball es posen sobre la taula 8 milions en concepte de reconeixement de la carrera professional i per a millorar la retribució dels serveis de guàrdia d'urgències. Quatre milions més seran per reduir la burocratització de la feina, de manera que els metges tinguin més temps per centrar-se en el treball clínic. En concret en aquest sentit es facilitarà l'autoorganització d'equips d'atenció primària amb un contracte programa propi. Finalment, hi ha una partida de 3,2 milions d'euros per la primària dins el Pla Integral d'urgències de Catalunya (PIUC).

Cada cop més a prop

"No només parlem d'utilitzar diners, parlem de ser el més eficient possible per empoderar, prestigiar, fer més clínic, més eficient el treball dels metges a la consulta", ha destacat Comella. Ha afegit que aquesta inversió respon a les demandes que els professionals exigeixen al carrer. El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha explicat que "si només haguéssim volgut aturar la vaga el més còmode era signar" però que s'ha hagut de tractar aspectes que incideixen en el model, i aquest és el motiu pel qual no volen limitar el nombre de visites, ha indicat, sinó reduir la càrrega de visites de cada professional. No obstant, ha apuntat que les posicions "es troben cada cop més a prop", en referència a les negociacions que la nit d'aquest dimecres continuen amb Metges de Catalunya.

Pel que fa a si hi haurà la dotació pressupostària necessària per tirar endavant aquestes mesures, en cas que no s'aprovin els pressupostos, Comella ha explicat que una part d'aquestes inversions ja tenen la partida assegurada, i que les altres es poden dur endavant a través de "l'endeutament o altres vehicles legals". En qualsevol cas, ha assegurat que amb els pressupostos seria més fàcil.

Algunes de les mesures seran aprovades a través d'un acord de govern aquest dijous. Per altra banda, Argimont ha anunciat que dilluns vinent es reuniran amb tots els directors d'equip per explicar les mesures amb més detall.

Per la seva banda, la secretària general de Salut, Laura Pelay, ha explicat durant la roda de premsa celebrada a la sala d'actes del Departametn de Salut que des del primer moment han mostrat "empatia i mà estesa" en les negociacions amb Metges de Catalunya, per trobar "solucions comunes i conjuntes" i que fins ara "s'han anat acostant les postures".

Si l'acord segueix sense arribar aquesta nit, dijous serà la quarta jornada de vaga. Metges de Catalunya ha convocat per la vaga d'atenció primària una concentració davant les Gerències Territorials de l'ICS a les 11 hores, i pel que fa a la vaga dels centres Siscat una concentració davant el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) a la mateixa hora.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar