L'ha desenvolupat un equip d'investigadors del Clínic i el primer pacient intervingut amb aquesta tècnica presenta una recuperació total de la funció nasal a l'any de l’operació
Un equip de cirurgians i investigadors de l'Hospital Clínic, amb la col·laboració d’Ohio State University-Wexner Medical Center dels Estats Units, ha desenvolupat una tècnica quirúrgica innovadora que permet la reconstrucció total de la paret nasal. El primer pacient intervingut amb aquesta tècnica presenta una recuperació total de la funció nasal a l’any de l’operació. Els investigadors apunten que entre el 0,9% i el 2,5% de la població presenta perforació de l’envà i la causa més freqüent és per complicacions després de la cirurgia nasal, però també es pot deure a traumatismes, infeccions, inflamacions, tumors, radioteràpia, així com a la inhalació de substàncies tòxiques com la cocaïna.

L’equip d'investigadors, liderat pel doctor Isam Alobid, autor d’aquesta tècnica innovadora, el formen els doctors Alfonso Santamaría, Cristóbal Langdon, Mauricio López-Chacón, Arturo Cordero, Joaquim Enseñat, Ricardo Carrau i Manuel Bernal-Sprekelsen.

Els investigadors subratllen que quan la perforació septal afecta la qualitat de vida del pacient, es planteja el seu tancament mitjançant la cirurgia, però fins ara cap tècnica descrita permetia una reparació completa en els casos de perforació total de la paret nasal. El nou procediment s’inspira en la utilització del penjoll pericranial -teixit fibrós vascularitzat que rodeja el crani- en la reconstrucció de la base del crani -després d’una resecció (extracció) de grans tumors-. Així, l’equip quirúrgic ha fet un pas més enllà en l’aplicació d’aquesta tècnica, utilitzant el penjoll pericranial per a una reconstrucció septal total.

La cirurgia comença amb una incisió sobre el cuir cabellut, després del qual es dissequen les diferents capes de teixit fins a identificar la més profunda, que rodeja el crani (penjoll pericraneal). Aquest penjoll se separa del crani i es plega sobre si mateix. Posteriorment, es practica una obertura en l’os frontal en forma de ranura de guardiola, i s’introdueix el penjoll pericranial per aquesta ranura fins a la cavitat nasal.

Finalment, el penjoll s’estén sobre la perforació, cobrint-la completament, formant un nou envà nasal. Tot el procediment endonasal és controlat amb un endoscopi que s’introdueix pel nas.

Els investigadors asseguren que la recuperació postoperatòria "és ràpida, sense complicacions, sense dolor i amb mínimes cicatrius, ja que la incisió queda dissimulada pel cabell". “La reconstrucció total de septe nasal és factible amb aquesta nova tècnica”, ha assegurat el doctor Alobid, que assenyala que els bons resultats obtinguts en la primera intervenció, amb la recuperació total de la funció nasal i una millora substancial en la qualitat de vida del pacient, "la converteixen en un procediment a utilitzar per al tancament de perforacions septals molt complexes".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar