Identifiquen un biomarcador que facilita el diagnòstic d'un limfoma cutani molt agressiu

La Síndrome de Sézary s'inicia a la pell i no té tractament curatiu
Investigadors de l'Institut Hospital del Marc d'Investigacions Mèdiques i de l'Hospital del Mar han identificat un biomarcador que facilita el diagnòstic de la Síndrome de Sézary, un limfoma de cèl·lules T que s'inicia a la pell i pel qual, actualment, no hi ha tractament curatiu. Els investigadors han pogut certificar, primer en models in vivo, en ratolins, i després amb mostres de pacients, que la proteïna essencial en el desenvolupament dels limfomes de cèl·lules B, també està activada a la Síndrome de Sézary. La Síndrome de Sézary es considera una malaltia rara i suposa al voltant d'1 a 3 casos nous per cada 100.000 habitants cada any.

Amb els resultats d'aquesta recerca, que també ha comptat amb la col·laboració d'investigadors de l'IRB i de l'IDIBAPS, així com patòlegs del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar, els investigadors consideren que s'obre la porta a trobar un tractament per aquest tipus de tumor, ja que el biomarcador identifica i ajuda a diagnosticar i a estratificar els pacients que es podran tractar amb els inhibidors d'aquestes vies, una possibilitat que encara està pendent de més estudis. A més, també s'analitzarà la possibilitat d'aplicar aquest tractament a altres tipus de tumors.

Els investigadors també destaquen que la malaltia és molt heterogènia des del punt de vista genètic i per això és important trobar nous biomarcadors que puguin identificar-la. Tit i això, encara s'està avaluant la possible aplicació clínica de les troballes utilitzant nous models in vivo a partir de mostres tumorals dels pacients.

La malaltia té una incidència global d'1 a 3 casos nous per cada 100.000 habitants cada any i és un dels limfomes més agressius. Afecta sobretot persones a partir dels 50-60 anys i, en aquests moments, no hi ha cap tractament curatiu efectiu. L'única alternativa, en els pacients més joves, és el trasplantament al·logènic de mèdul·la òssia que té una mortalitat d'entre el 20 i el 25%, i la supervivència mitjana és de menys de 5 anys. El seguiment es fa conjuntament entre dermatòlegs i hematòlegs.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar