El Cineclub Diòptria reprèn la seva programació amb una quinzena dedicada a les tres realitzadores catalanes del moment

Després de l’aturada estival, el cineclub Diòptria reprèn la seva activitat el dijous 14 d’agost i ho fa programant tres pel·lícules de realitzadores catalanes que han rebut el reconeixement de crítica i públic a banda de nombrosos premis en diversos festivals.

Aquesta “Quinzena de les realitzadores” s’estrenarà 14 de setembre amb Júlia ist la introspectiva i melancòlica òpera prima d’Elena Martín (Barcelona, 1992) que, a banda de dirigir la pel·lícula, també la protagonitza.

El film narra la història d’una estudiant d’arquitectura de 21 anys que sembla que té el seu futur molt clar abans de marxar d’Erasmus cap a Berlin. Un cop allà, completament sola per primera vegada, se n’adona que no es coneix a si mateixa tan bé com es pensava i no té ni idea del que vol fer. Haurà d’assumir el repte de construir-se una nova vida en una ciutat enorme i plena de gent. El 21 de setembre la mateixa Roser Aguilar (Barcelona, 1971) serà a Figueres per presentar Brava i conversar amb els espectadors i espectadores de Diòptria després de la projecció. A Brava, la portentosa actriu Laia Marull, dóna vida a Janine, la vida de la qual s’ensorra després de patir un assetjament al metro. Tractant de fugir del seu turment interior, escapa al poble on viu el seu pare intentant amagar les seves ferides. Tanmateix, lluny de trobar-hi la pau, s’acostarà al seu costat més obscur.

La quinzena es clourà amb la pel·lícula que sens dubte ha estat el fenomen de la temporada Estiu 1993 de Carla Simón (Barcelona, 1986), que a banda d’atraure a un nombrosíssim públic, ha rebut els premi a la Millor Òpera Prima de la darrera Berlinale, el Biznaga d'Or a la millor pel·lícula al Festival de Màlaga i millor pel·lícula en la secció Écrans Juniors del Festival de Canes. A tots aquests reconeixements, cal afegir-hi el fet que l’Academia de Cine ha escollit Estiu 1993 com a candidata espanyola a l’Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa.

La gran rebuda de la pel·lícula té a la seva directora immersa en una atapeïda gira de presentacions que impediran que pugui ser present a la projecció del film a Figueres, però tindrem la sort de poder comptar amb la presència del veterà actor català Fermí Reixach, que interpreta el paper d’avi de la nena protagonista.

La pel·lícula es centra en la Frida, una nena de 6 anys, quan afronta el primer estiu amb la seva nova família adoptiva, després de morir la seva mare. Lluny del seu entorn proper, en ple camp, la nena haurà d’adaptar-se a una nova vida, el que converteix a Estiu 1993 en una reflexió sobre la infantesa i l’acceptació de la mort que es basa en la infantesa i els records de la seva directora, Carla Simón.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar