Creen vuit rutes turístiques per difondre coneixements científics en família a les comarques gironines

L'iniciativa és pionera a l'estat espanyol i potencia diferents equipaments culturals i patrimonials repartits per la demarcació.
Girona .- El Patronat de Turisme de Girona i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han creat vuit rutes turístiques a les comarques gironines per tal que les famílies realitzin activitats relacionades amb la ciència, la recerca i el coneixement. Cada ruta està situada en una comarca diferent i proposa activitats per realitzar durant un cap de setmana. Ja sigui en museus, parcs naturals o també centres de recerca. Segons el responsable de turisme científic de la FCRi, Marc Portella, aquestes rutes científiques són transversals amb altres tipus de turisme, ja que "quan visites aquests punts, segurament també fas turisme rural i patrimonial". Les rutes, que neixen amb la voluntat de potenciar el turisme científic a la demarcació, són una "iniciativa pionera a tot l'estat espanyol", tal com ha destacat el director general de la fundació, Rafael Martín.

Neix 'Girona en moviment', un festival benèfic de dansa que portarà a Girona ballarins catalans de primer nivell

L’esdeveniment, organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultural David Rodríguez, tindrà lloc del 6 al 9 de setembre. Inclourà una conferència, tallers i cursos intensius, ball al carrer i espectacles benèfics per recaptar fons per ajudar els malalts de càncer i les seves famílies.
Girona.- La dansa serà la protagonista absoluta de Girona en moviment, el nou festival benèfic que la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultural David Rodríguez celebraran del 6 al 9 de setembre a la capital gironina. La iniciativa pretén apropar al públic gironí l’art de la dansa i el talent de ballarins catalans de primer nivell i, alhora, recollir fons per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i les seves famílies a través dels serveis que ofereix l’Oncolliga.

La Fundació Mona es traslladarà a uns terrenys entre Banyoles i Porqueres

Les instal·lacions actuals a Riudellots de la Selva són zona inundable i han d'abandonar l'espai tot i que el trasllat no seria fins al 2020.
Riudellots de la Selva .- La Fundació Mona ja ha trobat uns terrenys per a la nova seu, que serà en una zona entre els termes municipals de Banyoles i Porqueres, al Pla de l'Estany. Aquests nous terrenys permetran a la Fundació crear espais per acollir nous casos de ximpanzés i macacos, entre d'altres primats que a dia d'avui ja no poden instal·lar-se a les instal·lacions on es troben actualment, a Riudellots de la Selva. El motiu principal pel canvi, però, és que la zona a on es troben des de 2001 està catalogada com a zona inundable i això ha obligat a la Fundació a moure's, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els havia notificat que havien de marxar a finals de 2018. Les obres, però, per a la construcció del nou espai no començaran fins a la primavera de 2019 i la previsió és poder-se traslladar a finals de la primavera de 2020. Mentrestant, la Fundació Mona ha anunciat que mantindrà obertes les instal·lacions de Riudellots fins que no es puguin traslladar al 2020.

Neix una plataforma per denunciar 'l'augment d'agressions feixistes' a Girona ciutat, sobretot després de l'1-O

Els seus impulsors asseguren que al seu darrere hi ha un grup que se sent "legitimat" per actuar "amb impunitat".
Girona .- Diverses entitats, col·lectius, la CUP i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'han agrupat en una plataforma per denunciar "l'augment d'agressions i accions feixistes" a Girona ciutat, sobretot després de l'1-O. Pintades d'esvàstiques, atacs al Casal Independentista El Forn, amenaces i cops de puny... Els impulsors de la plataforma les han recollides totes en un llistat que aquest dilluns han fet públic. Asseguren que, al darrere de la majoria, hi ha un grup liderat per "feixistes històrics", que se sent "legitimat" per actuar cada cop "amb més impunitat". La plataforma, a més, assenyala directament un membre del Jovent Gironí –la grada d'animació del Girona FC- de qui diuen, directament, que és "d'ideologia nazi i ha comès algunes de les darreres agressions feixistes". Per això, reclamen al club que l'expulsi i, en cas que no sigui així, sol·liciten a l'Ajuntament que hi intervingui. "Perquè sabem que el feixisme segueix avançant si no se'l combat decididament, sense posicions tèbies o ambigües", recull la plataforma en un manifest.

Més de 2.400 estudiants trien la UdG com a primera opció, un 5% més que l'any 2017

La Universitat ha rebut un total de 3.549 alumnes en el primer procés d'assignació de places.
Girona .- La Universitat de Girona (UdG) ha rebut aquest any 3.549 estudiants en el primer procés d'assignació de places. Una xifra que representa un 3% més que l'any passat quan se'n van registrar 3.442. D'aquests, 2.480 han triat la UdG com a primera opció. Una dada que suposa un increment de més d'un 5% respecte del 2017, que 2.353). Pel què fa a les sol·licituds rebudes en primera preferència, aquest any l'han demanat 3.477 estudiants, un 3,6% més que el 2017. Aquesta dada representa un 7,4% del total del sistema universitari català. Entre les titulacions amb més demanda en primera preferència hi ha Infermeria, Medicina, Fisioteràpia, Psicologia, Publicitat i Relacions Públiques o Administració i Direcció d'Empreses. Pel què fa a les notes de tall, Medicina lidera el rànquing amb un 12,258, seguida de Biologia + Biotecnologia amb un 11,452 i Biotecnologia, amb un 10,286.

Un estudi gironí alerta que els alumnes amb TDAH també poden tenir altes capacitats no detectades

El psicòleg Àngel Guirado exposa que cal millorar els diagnòstics i la formació perquè poden coexistir dos o més "excepcionalitats" que passen "desapercebudes".
Girona .- Tenir diagnosticat un Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) no implica que l'alumne no pugui tenir, també, altes capacitats no detectades. Un estudi impulsat pel psicòleg Àngel Guirado des de l'Obervatori de les Altes Capacitats de la UNED a Girona-Salt ha detectat que en almenys un de cada cinc casos coexisteixen dues o més "excepcionalitats" que passen "desapercebudes". "Ens fixem més en la situació que crida més l'atenció, com la falta d'atenció a classe o la hiperactivitat, però això no vol dir que aquests nens no puguin tenir també altes capacitats", ha exposat. L'estudi analitza 37 casos d'estudiants amb TDAH i conclou que cinc també tenen altes capacitats i un més un Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). "En molts casos el TDAH emmascara les altes capacitats i fa que no es detectin, convertint-se en falsos negatius", avisa. Per això, insta a buscar eines per millorar els diagnòstics i la formació per detectar aquestes situacions.

La segona edició de les Creativation Talks converteixen Girona en "epicentre" del debat sobre l'educació del futur

Més de 500 persones del món educatiu han participat a la jornada a l'Auditori de Girona.
Girona .- La segona edició de les Creativation Talks ha reunit més de 500 persones a l'Auditori de Girona i la participació de ponents de gran renom com Mischa Dohler, Begoña Ibarrola, María Acaso, Jaume Funes o Clara Bartra. El president de la Fundació per a la Creativació, Josep Lagares, ha afirmat que aquesta nova jornada ha convertit Girona en "epicentres de l'educació del futur". Mestres, professors i educadors d'educació primària, batxillerat, cicles formatius i universitaris, així com pares, empresaris i directius i persones interessades en els grans reptes de futur i en la nova educació han assistit a la jornada. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat a la inauguració que aquesta cita posa èmfasi en la voluntat d'incidir en Girona com una "ciutat educadora" i ha afegit que la fundació s'ha convertit ja en un "dinamitzador social extraordinari".

L'alcaldessa de Girona es compromet a municipalitzar el servei d'aigües quan caduqui l'actual concessió al 2020

El ple aprova el reglament de la ràdio municipal enmig de les crítiques i l'abstenció en bloc de tota l'oposició.
Girona .- L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'ha compromès a municipalitzar el servei d'aigües a partir del 2020, quan caduqui l'actual concessió. "Volem una gestió pública al 100%", ha anunciat l'alcaldessa durant el ple municipal d'aquest juliol. En una clara referència al cas Agissa, Madrenas ha subratllat que la gestió de l'aigua "s'ha d'apartar de les dinàmiques que fan pensar en altres beneficis més enllà del servei públic" i ha apostat clarament per la gestió directa, tancant la porta a "qualsevol nova concessió privada o semiprivada". L'anunci, però, no ha estat exempt de polèmica. La CUP li ha recordat a l'alcaldessa que van ser ells els qui se la van "jugar" interposant la denúncia que ha destapat possibles irregularitats en el si de Girona SA i el PPC, directament, li ha retret haver entrar ja "en campanya electoral". A més, la majoria de l'oposició ha reclamat a l'equip de govern que, més enllà dels anuncis, faci passos ferms cap a la municipalització de l'aigua (entre d'altres, calendaritzant què cal fer a partir d'ara). D'altra banda, el ple municipal ha aprovat aquest dilluns l'establiment de servei públic i el reglament de la ràdio municipal enmig de les crítiques i l'abstenció en bloc de tota l'oposició.

Cinc detinguts per marxar sense pagar d'hotels de luxe de les comarques de Girona

Els Mossos indiquen que els detinguts es desplaçaven en dos vehicles sostrets.
Girona .- Quatre homes i una dona d'edats compreses entre els 27 i els 29 anys i domiciliats al Regne Unit i Irlanda han estat detinguts entre el 2 i el 4 de juliol per marxar sense pagar d'hotels de luxe a les comarques de Girona, segons han indicat els Mossos d'Esquadra. Se'ls considera presumptes autors dels delictes d'apropiació indeguda, estafa, contra la salut pública i conducció temerària. El 2 de juliol, cap a les 21.30 h, agents de la comissaria de Girona van observar, a l'alçada de la carretera de Santa Eugènia de la mateixa població, un turisme que, segons indica la policia, circulava de manera temerària. Els mossos van aturar l'automòbil i van comprovar que figurava com a sostret. Quan detenien els dos ocupants, un altre cotxe es va apropar. A dins hi havia un noi i una noia que deien ser amics dels primers i que van explicar que s'allotjaven en un hotel de luxe de Girona. Els agents també els van escorcollar i van comprovar que duien diverses targetes de crèdit a nom d'una cinquena persona. El cotxe també era robat. Així, també se'ls va detenir.