La UE ha reubicat menys del 30% dels sol·licitants d'asil als que s'havia compromès

La Comissió Europea admet que "cal fer més" i recorda els estats que estan obligats "jurídicament, políticament i fins i tot moralment" a ajudar els refugiats.
Brussel·les .- La Unió Europea s'ha repartit 27.695 refugiats -19.244 des de Grècia i 8.451 des d'Itàlia- en necessitat de protecció internacional des del 2015. A pocs dies perquè finalitzi el termini fixat per Brussel·les, el pròxim 26 de setembre, encara estan pendents de reubicació diversos milers de persones. El comissari europeu d'Interior i Immigració, Dimitris Avramopoulos ha instat tots els estats membres a complir amb les quotes i els ha recordat que estan obligats "jurídicament, políticament, i fins i tot moralment, a contribuir".

Segons dades publicades per la CE aquest dimecres, en el quinzè informe sobre el progrés del programa de reubicació, són prop de 28.000 les persones reubicades des del setembre del 2015. Si bé el compromís era de reubicar 98.255 persones des d'Itàlia i Grècia en dos anys a través d'aquest esquema, la xifra encara és lluny de ser assolida. Tampoc s'ha millorat en l'acollida directa de refugiats des de fora de la UE, incomplint l'objectiu mínim de 22.504 persones marcat el 2015. Els dos esquemes havien de permetre acollir 120.000 persones.

Tot i això, el comissari Avramopoulos ha valorat les xifres de manera positiva i ha parlat del "gran progrés" i la "solidaritat demostrada" en els darrers dos anys. Segons ha dit, els resultats obtinguts fins a la data "demostren que la reubicació funciona" i ha assegurat que hi ha malentesos quan es parla de reubicar més de 100.000 persones, en relació a l'objectiu fixat inicialment el 2015. Llavors, els líders de la UE es van comprometre a repartir-se aquestes 120.000 persones, passant poc després a la xifra de les 160.000. Finalment, només han estat prop de 28.000 les persones reubicades des del setembre del 2015.

"Amb les reduccions d'arribades i que molts no són admissibles, el nombre de persones que han de ser reubicades és molt inferior", ha dit l'eurocomissari. Segons ha explicat les arribades de migrants a Grècia i Itàlia durant l'estiu s'han reduït en més del 80% i ho ha atribuït a l'acord de la UE amb Turquia així com al "bon treball" que ha fet la UE en la ruta del Mediterrani.

De moment la CE es felicita pels objectius assolits i assegura que "l'èxit" del programa s'avaluarà més endavant, en funció de si els estats membres aconsegueixen reubicar totes les persones admissibles segons els criteris de Brussel·les. La CE insta els estats membres a complir

El comissari europeu ha insistit durant la seva compareixença que "no hi ha temps a perdre" i ha instat tots els estats membres a centrar-se en els compromisos de reubicació. "Els que encara no han reubicat cap persona o es troben lluny d'assolir les quotes, haurien d'incrementar immediatament els seus esforços", resa l'informe. "Els estats membres estan obligats jurídicament i políticament, i fins i tot moralment, a contribuir", ha recordat el comissari Avramopoulos.

Per ara, Hongria i Polònia són els únics estats membres que encara no han reubicat a cap persona mentre que Àustria encara no s'ha compromès a reubicar cap persona des de Grècia, si bé va anunciar la seva intenció de fer-ho, diu l'informe. D'altra banda els estats que ja han assolit els seus compromisos són Malta, Letònia i Noruega mentre que es calcula que Finlàndia, Lituània i Luxemburg hauran complert aquest setembre amb més del 85% de les quotes que tenen assignades. També s'urgeix a Alemanya, França, Irlanda i Suïssa, els estats amb més casos pendents de resolució. D'Espanya l'informe es limita a dir que "el recent increment en el compromís fet s'hauria de traslladar en reubicacions efectives". Segons les dades, l'estat espanyol només ha reubicat 1.257 persones de les 9.323 previstes inicialment.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar