La UE, la Unió Africana i l'ONU s'alien per repatriar als seus països d'origen els refugiats atrapats a Líbia

La cadena CNN va mostrar imatges de subhastes humanes al país nord-africà on hi ha molts immigrants que intenten arribar a Europa
Brussel·les .- La Unió Europea (UE), la Unió Africana (UA) i l'ONU han acordat durant la cinquena cimera euroafricana posar en marxa un grup de treball comú per "salvar i protegir" les persones atrapades en rutes migratòries, en especial a Líbia, on en un reportatge la cadena CNN va destapar casos de venda d'esclaus. El pla de les organitzacions preveu "accelerar el retorn voluntari assistit als països d'origen" i la reubicació d'aquells que necessitin protecció internacional. El pla conjunt preveu també abordar les causes de la immigració "oferint oportunitats de desenvolupament i estabilitat als països d'origen" i hi haurà coordinació amb les autoritats líbies per intensificar el desmantellament de xarxes de tràfic d'esclaus i xarxes delictives. "Els estats europeus i africans tindrem una gran responsabilitat i compromís", ha afirmat el president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, des d'Abidjan (Costa d'Ivori), on aquest dijous finalitza la cimera. "Junts podrem fer grans coses", ha dit al seu torn el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Per la seva banda la UA ha assegurat aquest dijous que actuarà de forma "immediata" per repatriar 3.800 immigrants que són a Líbia per creuar el mediterrani en una situació "inhumana". El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha recordat la "responsabilitat conjunta" davant de la situació a Líbia amb "el més cínic abús d'éssers humans". "No serem efectius si no garantim que les persones atrapades a Líbia o a qualsevol altre lloc puguin retornar de forma segura a casa seva", ha afegit Tusk.

Per la seva banda, el director general de l'Organització Internacional de Migracions, William Lacy Swing, va instar a inicis d'aquesta setmana a posar fi a les pràctiques de mercats oberts d'esclaus a Líbia així com acabar amb les mancances en tots aquells que són retinguts per traficants en ruta a la costa del Mediterrani i les difícils condicions dels centres de detenció de Líbia. Per Lacy cal gestionar la immigració de manera que sigui "segura, regular i ordenada i per benefici de tots".

En un comunicat, Amnistia Internacional assenyalava també aquesta setmana la UE com a "còmplice" de les subhastes d'esclaus a Líbia. En un comunicat l'organització assegura que la UE prioritza evitar que els refugiats arribin a Europa amb plena consciència que això facilita abusos al nord de l'Àfrica. El mes de febrer passat els líders europeus van proposar-se arribar a acords amb Líbia per "reduir el nombre d'immigrants irregulars" que arriben a Europa. Metges Sense Fronteres va avisar llavors que bloquejar la gent a Líbia o tornar-los al país era "una burla als valors fonamentals de la UE de la dignitat humana i l'estat de dret".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar