La UE adverteix a Polònia que suspendrà el dret a vot si 'destitueix o força la jubilació de jutges del Tribunal Suprem'

Brussel·les dona un mes a Polònia per corregir la polèmica reforma judicial i ja ha obert un procediment d’infracció “per incomplir la normativa europea”
Brussel·les .- La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dimecres que si “les autoritats poloneses prenen mesures per destituir o forçar la jubilació de jutges del Tribunal Suprem” activarà “immediatament” l’article 7, fet que podria suposar la suspensió del dret a vot del país. A través d’una recomanació, Brussel·les ha donat un termini d’un mes al govern polonès perquè abordi les reformes del seu sistema judicial en base a les recomanacions sobre l’Estat de dret. La CE també ha iniciat “un procediment d’infracció contra Polònia “per incomplir la normativa europea”. Brussel·les, però, recorda la seva predisposició a establir “un diàleg constructiu amb el govern polonès”.

La CE considera que la reforma judicial a Polònia “amplifica l’amenaça sistèmica” a l’Estat de dret al país. En cas que l’estat no “solucioni els problemes identificats”, la UE ha advertit que pot activar l’article 7, que podria suposar la suspensió del dret a vot de Polònia a les reunions del Consell Europeu.

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, ha advertit que “si el govern polonès tira endavant” les reformes del poder judicial, la UE no tindrà “cap altra opció que activar l’article 7”. “La UE no pot acceptar un sistema que permet destituir jutges a voluntat”, ha reiterat Juncker.

Per la seva banda, el vicepresident de la CE, Frans Timmermans, ha dit que la recomanació de la UE a les autoritats poloneses “és clara”. “És el moment de restablir la independència del Tribunal Constitucional i retirar les lleis que reformen el poder judicial o posar-les d'acord amb la constitució polonesa i amb els estàndards europeus sobre la independència judicial”, ha afirmat el vicepresident de la CE.

Timmermans ha remarcat que el vet del president polonès, Andrzej Duda, a dues lleis no resol “les greus preocupacions que genera la reforma judicial a Polònia” a Brussel·les i ha remarcat que la UE vol “”resoldre aquesta qüestió d’una manera constructiva”.

Aquesta és la tercera recomanació que Brussel·les fa a Polònia des de l’activació del procediment de l’Estat de dret el gener del 2016. Timmermans ha subratllat que “aquesta recomanació no impedeix que s’activi l’article 7 en cas que fos necessari”. Brussel·les va anunciar per primera vegada aquesta possibilitat el passat dimecres. L’article 7, però, mai abans s’ha arribat a activar.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar