Avenços en la primera reunió després de la sortida del PP de La Moncloa i l’arribada de Pedro Sánchez.
Madrid .- El Pacte de Toledo han fet un avenç significatiu aquest dimarts quan totes les forces han mostrat la seva disposició a vincular l’augment de les pensions a l’IPC o fins i tot més enllà en èpoques de bonança, tot i que han deixat obertes altres possibilitats respecte a les més altes per a èpoques de recessió. Els portaveus dels grups han apuntat que queda garantit el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i “predisposició” a assolir un acord sobre el conjunt de la reforma que portava mesos encallada i que té qüestions pendents, com per exemple què cal fer en època de crisi. La d’aquest dimarts ha estat la primera reunió del pacte després de l’arribada a l’executiu espanyol de Pedro Sánchez i, per tant, la sortida del PP, que ha flexibilitzat criteris després d’abandonar La Moncloa i haver pactat amb el PNB un augment de les pensions de l’1,6%.

Els grups es tornaran a reunir el pròxim dimarts amb la voluntat de seguir avançant en els compromisos per al manteniment del poder adquisitiu i la sostenibilitat del sistema. Ha quedat enrere el sistema ideat el 2013 pel govern de Mariano Rajoy que vinculava l’augment a la salut de la Seguretat Social, així com la revalorització mínima del 0,25% aplicada pel govern de Rajoy des de 2014.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha apuntat que les posicions estan molt pròximes, malgrat que ha assenyalat també que caldrà acordar què s’entén per un cicle de bonança o bé per una recessió. Ha assenyalat que les pensions més altes han d’assumir més sacrifici en moments de crisi, però també que cal compensar aquesta situació un cop se superi el cicle.

El PP, per la seva banda, ha volgut deixar oberta la porta a la necessitat que l’actualització sigui ”flexible com ho poden ser els salaris o l’economia” en època de crisi, per tal que les pensions més altes puguin desvincular-se de l’IPC i assumir un cost més gran que no pas les més baixes. També Ciutadans ha parlat d’una possible flexibilització en època de crisi perquè l’esforç recaigui en major mesura en les pensions més altes. Les altres, i especialment les més baixes, segons Ciutadans, s’han de revaloritzar per sobre de l’IPC.

Per contra, PSOE i Podem s’han mostrat partidàries de no fer distincions entre pensionistes a l’hora d’abordar la revalorització. La portaveu del PSOE, Mercè Perea, ha apuntat que malgrat tot “s’obre una nova pàgina” sobre les pensions i també sobre el finançament del sistema, que el PSOE vol dur a terme a través d’un impost a la banca.

ACN