Els EUA inauguren l'ambaixada a Jerusalem enmig de protestes i desenes de palestins morts per foc israelià

La Unió Europea insta a actuar "amb major moderació" per evitar que es perdin més vides i demana "saviesa" i "coratge" per tornar a les negociacions a la recerca d'una solució "política".
Brussel·les .- Els Estats Units han inaugurat aquest dilluns la seva nova ambaixada a Jerusalem. Prop de cinc mesos després de la polèmica decisió del president Donald Trump de traslladar l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem, l'acte d'aquest dilluns a la ciutat santa ha generat protestes massives i s'ha iniciat amb desenes de morts i centenars de ferits per foc israelià a la Franja de Gaza. Tot i que Trump no ha acudit personalment a la inauguració, hi ha enviat una delegació que inclou la seva filla Ivanka i el seu marit i, a més, ha gravat un missatge que s'ha emès durant la cerimònia. "Israel és una nació sobirana per determinar la seva capital", ha dit el president nord-americà.

Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat que és un dia "gloriós" i ha agraït a Trump que "reconegui la història". "Fent-ho, has fet història". Des de Brussel·les, l'Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha instat a les parts a actuar "amb major moderació" per evitar "que es perdin més vides".

"Israel ha de respectar el dret a la protesta pacífica i el principi de proporcionalitat en l'ús de la força i Hamas i els que lideren les manifestacions a Gaza han de garantir que siguin estrictament no violentes", recull un comunicat de l'Alta Representant. Des de Brussel·les també s'apel·la a la "saviesa" i el "coratge" per tornar a les negociacions que facin possible una solució "política" al conflicte araboisraelià.

En al·lusió al 70è aniversari de la creació de l'estat d'Israel i la 'Nakba' -que és aquest dimarts- Mogherini ha afirmat també que tant israelians com palestins estan commemorant "moments decisius" i ha reconegut que les dues parts del conflicte tenen reclams "legítims". Un d'aquests punts és precisament la ciutat de Jerusalem, que tant palestins com israelians reivindiquen com a capital. "Jerusalem és una ciutat santa per a jueus, musulmans i cristians", diu el comunicat de la UE, que adverteix que "qualsevol nova escalada causaria més patiment als dos pobles" i farà que la perspectiva de pau i seguretat sigui "encara més remota".

Davant de la situació i el polèmic moviment diplomàtics dels Estats Units, la UE ha rellançat el missatge que defensa Brussel·les: "Només una solució de dos estats permetrà de forma realista que totes dues parts compleixin les seves aspiracions". Com ja va dir al desembre Mogherini sobre l'anunci de Trump de traslladar l'ambaixada, en aquesta ocasió reitera també que "la UE i els seus estats membres continuaran respectant el consens internacional sobre Jerusalem recollit, entre d'altres, en la resolució 478 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, també pel que fa a la ubicació de les representacions diplomàtiques fins que l'estatus final de Jerusalem s'hagi resolt".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar