Trump ofereix 'garanties de seguretat' a Kim Jong-un davant del 'compromís ferm' d'una 'completa desnuclearització'

L'acord entre el líder nord-coreà i el president dels EUA parla d'unir esforços per promoure una "pau duradora i estable" a la zona.
L'acord entre els Estats Units i Corea del Nord inclou el compromís del règim de Kim Jon-un de "treballar per la completa desnuclearització de la península de Corea", en base a la Declaració de Pammunjom signada amb Seül el passat mes d'abril. Segons el text, Kim Jong-un té un "compromís ferm" per la desnuclearització i el president dels EUA, Donald Trump, li ha ofert "garanties de seguretat". El text, que Trump i el propi líder nord-coreà han definit com "històric", també proposa establir "noves relacions" entre els dos països basades en un desig per "la pau i la prosperitat". Trump i Kim Jong-un afirmen en el document que "uniran esforços per construir un règim de pau estable i duradora" a la zona. Segons Kim Jong-un, "el passat queda enrere" i el món "veurà grans canvis" gràcies a l'acord amb els Estats Units. 

En una roda de premsa posterior a la reunió, Trump ha dit que la reunió amb Kim Jong-un ha estat "honesta, directa i productiva". El president nord-americà ha dit que estan "preparats per començar una nova història i escriure un nou capítol" en les relacions entre tots dos països. 


"No hi ha límits en el que Corea del Nord pot aconseguir quan deixi les armes nuclears i abraci el comerç", ha dit el president nord-americà, definit el moment com una "gran oportunitat" per Kim Jong-un. "Qualsevol pot fer la guerra, però només els més valents poden fer la pau", ha assegurat Trump sobre el líder nord-coreà, a qui ha definit com un negociador "intel·ligent" i "molt talentós".

Preguntat per la situació dels drets humans a Corea del Nord, Trump ha dit que Kim Jong-un "vol fer el correcte" i és "un president molt diferent". "La situació és dura, allà, no n'hi ha dubte, farem alguna cosa", ha assegurat el president nord-americà, sense entrar en detalls, i afegint que "la situació és dura en molts llocs del món". Trump sí que ha explicat que ha aconseguit un acord amb Kim Jong-un per repatriar les restes de milers de soldats nord-americans que van morir a la guerra de Corea.

Els EUA mantindran, per ara, les sancions a Corea del Nord, a l'espera que es completi la desnuclearització a què s'ha compromès Kim Jong-un. El president dels EUA ha dit que Corea del Nord destruirà "molt aviat" un programa de testos de míssils, un element que no han inclòs en l'acord perquè, segons ha dit, l'han acordat "després de signar" i "no han tingut temps" d'incloure-ho. Trump ha afegit que els EUA deixaran de fer "jocs de guerra" perquè són "molt cars" i tot i que no ha volgut donar dates, ha reiterat que el seu objectiu a llarg termini és repatriar els soldats desplegats ara a la península de Corea.

Trump ha defensat que el procés de desnuclearització de Corea del Nord "serà verificat" per un equip d'observadors internacionals, americans i d'altres nacionalitats. Amb tot, el president dels EUA no ha volgut posar una data concreta per la fi dels programes nuclears nord-coreans.


ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar