Els eurodiputats reiteren la seva petició d'imposar un embargo a la venta d'armes per no agreujar "la pitjor crisi humanitària del món" al Iemen
Estrasburg .- El Parlament Europeu ha reclamat aquest dijous als estats membres que deixin de vendre armament a l'Aràbia Saudita. En una resolució aprovada a mà alçada, els eurodiputats han reiterat també la petició que ja van fer el mes de setembre per imposar un embargo a la venta d'armes a totes les parts del conflicte al Iemen. En aquest sentit, assenyalen que no s'han d'oferir armes per "no agreujar la pitjor crisi humanitària del món". De fet, el conflicte al Iemen ha provocat el col·lapse de la seva economia i ha deixat a 22 milions de persones en necessitat d'assistència o protecció humanitària i a 8 milions en risc d'inanició. Entre els milers de morts, les organitzacions internacionals xifren en 2.500 els menors que han perdut la vida.

El Parlament Europeu condemna en la resolució "la violència i els atacs a civils" i reclama investigar les possibles violacions de drets humans i del dret internacional humanitari. El text també reclama a totes les parts implicades que s'acabin "immediatament" els enfrontaments i insta els estats implicats, entre ells, també, l'Iran, a retirar "el seu suport polític, militar i financer" a les diverses parts.

La crida de l'Eurocambra arriba setmanes després que el govern espanyol autoritzés l'entrega d'armament a l'Aràbia Saudita tot i haver impedit, uns dies abans, la venda. El govern de Pedro Sánchez va assegurar que havia de complir amb el contracte de venda, signat per l'executiu de Mariano Rajoy, perquè si no posava en risc llocs de feina a Andalusia i contractes comercials.

Una eurodiputada sueca dels Verds, Bodil Valero, va alertar llavors que l'existència de contractes comercials o interessos econòmics o laborals no pot passar per davant de la protecció dels drets humans en cas de conflicte.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar