El govern espanyol amplia la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys

El Consell de Ministres aprova per decret mesures urgents però no inclouen posar límits als preus.
Madrid .- El Consell de Ministres ha aprovat un decret-llei de mesures "urgents" en matèria d'habitatge. Destaca la decisió d'augmentar la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys, que suposa retornar a la situació d'abans del 2013 modificada per l'executiu de Mariano Rajoy. També es limita les garanties que es poden demanar com a fiança (seran dues mensualitats com a màxim). Entre les mesures, però, el govern espanyol no posa cap límit als preus de lloguer. El decret també limita els pisos turístics i recull que si hi ha acord de 3/5 parts dels propietaris de la comunitat es podrà "condicionar o limitar" l'activitat turística. El ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha dit que volen protegir els llogaters i intentar reduir els desnonaments. "Volem acabar amb un drama que afecta especialment els més joves", ha dit.

El govern espanyol aprovarà l'apujada del salari mínim a 900 euros al Consell de Ministres del 21-D

La mesura entrarà en vigor l'1 de gener.
Madrid .- El govern espanyol aprovarà l'apujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros al Consell de Ministres del 21-D a Barcelona. La Moncloa ha anunciat aquest dimecres que la sessió es farà a la Llotja de Mar. Durant el ple monogràfic de Catalunya, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat que suposa una apujada del 22% i la més gran des del 1977. "Un país ric no pot tenir treballadors pobres", ha remarcat. El govern espanyol ja havia anunciat que la mesura s'aprovaria per decret abans de finals d'any per tal que entri en vigor l'1 de gener. D'aquesta manera, garanteix que la mesura (pactada amb Podem) tira endavant tot i que els pressupostos generals per al 2019 no s'aprovin.

easyJet incorpora el Prat al seu programa Worldwide, que permet als viatgers enllaçar amb destins transoceànics

L'aerolínia té previst augmentar un 4% la capacitat des de la capital catalana i superar els 4,1 milions de passatgers.
Barcelona .- easyJet ha anunciat aquest dimarts que incorporarà l'Aeroport del Prat al seu programa 'Worldwide by easyJet', que a partir del 2019 permetrà als usuaris que viatgin des de Barcelona volar a més de 5.000 rutes diferents d'arreu del món gràcies als acords que l'aerolínia té amb altres companyies a Londres Gatwich, Berlin Tegel i Milan Malpensa. Segons ha explicat el director general d'easyJet, Javier Gándara, l'aerolínia no es planteja per ara efectuar vols de llarg radi. "El que realment sabem és fer el curt radi i a més hi veiem molt possibilitats encara de seguir creixent, tot i que també creiem que cal buscar la fórmula de comptabilitzar el model punt a punt de curt radi amb altres companyies de llarg radi", ha assenyalat De Gándara. D'altra banda, el directiu de l'aerolínia ha avançat que easyJet té previst augmentar un 4% la seva capacitat a l'Aeroport del Prat i superar els 4,1 milions durant l'any que ve.

Bona ocupació a les pistes d'esquí i comarques interiors gironines, però fluixa a la Costa Brava durant la Puríssima

El bon temps deixa menys gent a les estacions però afavoreix el turisme rural i les activitats en família.
Girona .- El pont de la Puríssima deixa bona ocupació a les pistes d'esquí i a les comarques interiors de Girona. En concret, els establiments de la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès han omplert el 80% de places disponibles. La creu, però, se l'emporta la Costa Brava que amb prou feines ha arribat al 40% d'ocupació, malgrat que només s'ha obert la meitat de la flota d'hotels. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG), Antoni Escudero, explica que la Puríssima és un pont on la muntanya és "el destí per excel·lència" i fa un balanç "positiu". "És important que la temporada d'esquí comenci bé perquè els visitants sempre tenen més ganes a l'inici, que no pas quan està acabant", assenyala Escudero.

El Govern preveu començar a recaptar l'impost de vehicles contaminants el 2020

El secretari general d'Economia argumenta que el tribut s'ha endarrerit per la suspensió al TC i perquè la DGT va trigar en facilitar un cens.
Barcelona .- El gener del 2016 el Govern va aprovar una llei de canvi climàtic que incloïa un impost sobre els vehicles més contaminants, però amb tota probabilitat aquest tribut no es podrà començar a recaptar fins al 2020. Així ho ha explicat en una entrevista a l'ACN el secretari general del Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda, Albert Castellanos. El Tribunal Constitucional va aixecar la suspensió sobre l'impost l'abril passat. Per poder recaptar-lo, la Generalitat necessita un cens de vehicles que tenia la Direcció General de Trànsit, però l'òrgan no va facilitar les dades fins al setembre. Després d'aquests entrebancs, Castellanos explica que el reglament del tribut es podrà desenvolupar finalment al llarg del 2019.

Sánchez anuncia que aprovarà i portarà els pressupostos al Congrés el mes de gener

Adverteix que en cas que no tirin endavant caldria "replantejar moltes coses" i els independentistes haurien d'explicar-ho als seus ciutadans.
Madrid .- El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que el seu govern aprovarà al gener el projecte de pressupostos generals de l’Estat i els portarà el mateix gener al Congrés dels Diputats. Un canvi d’estratègia respecte a la que La Moncloa havia anunciat les últimes setmanes, quan avançava que no portaria els comptes al Congrés per evitar el desgast d’un debat perdut pel ‘no’ de les forces independentistes. El gir es produeix després del revés electoral del PSOE a Andalusia, on els socialistes han perdut la capacitat de formar govern a mans d’una entesa entre PP, Cs i el partit d’ultradreta Vox. La presentació dels comptes pretén pressionar les forces independentistes perquè es repensin el seu ‘no’ als comptes i evitin, d’aquesta manera, un final abrupte de la legislatura que podria reproduir al Congrés la majoria de dretes andalusa.

L'atur puja en 3.208 persones al novembre a Catalunya, el menor increment en aquest mes des del 2015

La desocupació recula lleugerament a tots els sectors d’activitat menys als serveis.
Madrid .- El nombre de persones inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) al novembre a Catalunya es va situar en 394.405 persones, 3.208 aturats més que a l’octubre, el 0,82% més, segons el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. En relació amb l’any passat, la desocupació ha caigut en l’últim any de 28.057 persones, el 6,64%, cosa que suposa encadenar 65 mesos de descensos interanuals, des del juliol del 2013. Aquest increment de l’atur al novembre és el menys intens que s’ha registrat en aquest mes des de l’any 2015, quan la desocupació va disminuir de 1.868 persones. L’atur a Catalunya ha caigut lleugerament a tots els sectors amb l’excepció dels serveis, que explica aquest augment de la desocupació al novembre.

La devolució de l'IRPF dels permisos de maternitat i paternitat es pot reclamar a partir d'aquest dilluns

Hisenda preveu que aquest desembre es tanquin les peticions del 2014 i el 2015 i al gener les dels anys 2016 i 2017.
Madrid .- Els pares i mares que els van retentir l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) en les prestacions dels permisos de maternitat i paternitat per fills nascuts el 2014 i 2015 podran reclamar la devolució d’aquestes retencions amb els interessos de demora a partir d’aquesta mateixa tarda i durant tot el desembre, segons María Jesús Montero, ministra d’Hisenda. Montero ha explicat que per als anys 2016 i del 2017 les peticions es faran al gener. Els beneficiaris podran començar a rebre les quantitats reclamades de manera immediata i per ordre de lliurament de les peticions. L’objectiu és que a l’abril pròxim s’hagin pagat totes les reclamacions d’1,086 milions de persones que entre el 2014 i el 2017 van tenir un fill.

L'economia gironina ja creix per sobre dels valors precrisi però encara arrossega més de 19.000 llocs de treball perduts

La Garrotxa i la Selva, les comarques que lideren la recuperació durant el 2017.
Girona .- L'economia gironina ja creix per sobre dels valors precrisi, sobretot gràcies a l'impuls de la indústria. Però ho fa només en termes de productivitat, perquè encara arrossega més de 19.000 llocs de treball perduts d'ençà del 2007. Aquesta és una de les conclusions que posa damunt la taula el darrer Anuari Econòmic Comarcal que periòdicament elabora el BBVA. L'estudi també recull que la Garrotxa i la Selva van ser les comarques que van liderar la recuperació durant el 2017. Ara bé, tot i que l'economia de la demarcació va créixer, es va quedar per sota de la mitjana catalana (al conjunt del país, l'increment el van capitanejar l'àrea de Barcelona i el Camp de Tarragona). L'autor de l'informe, l'economista Josep Oliver, calcula que, si res no s'estronca, les comarques gironines recuperaran l'ocupació perduda d'aquí a dos anys.