Desarticulada una organització que hauria portat il·legalment 600 immigrants des del Marroc a Catalunya i el País Basc

Cada persona pagava un mínim de 2.500 euros abans d'iniciar la travessia.
Barcelona .- La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al tràfic irregular de persones des de la zona de Larraix del Marroc fins a Espanya per via marítima, que posteriorment es desplaçaven "normalment" a Catalunya i el País Basc. L'operació 'Pocari' s'ha tancant amb les detencions dels líders de la banda que hauria portat unes 600 persones a Espanya després de fer registres a Cadis, Màlaga, Múrcia i Palma de Mallorca. L'organització desarticulada funcionava com una agència de viatges que oferia la recepció a la costa i el trasllat a pisos francs en vehicles. Durant el desenvolupament de l'operatiu s'han rescatat 60 immigrants, entre els que hi ha dones i nens.

La Marató assoleix la xifra rècord de 10,7 milions d'euros per a la recerca contra el càncer

La recepció de donacions resta oberta fins el 31 de març del 2019.
Barcelona .- La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha superat els deu milions i mig d'euros en donacions per a la sensibilització i la recerca biomèdica del càncer. Després de vint hores d'emissió, a les 1.45 hores el marcador sumava 10.715.430 euros que es destinaran a la investigació contra aquesta malaltia que afecta a un de cada dos homes i una de cada tres dones. És el rècord de recaptació, que fins ara estava situat en els 10 milions del 2012. Sota el lema "La investigacio dona vida", el programa de TV3 conduït per Ramon Gener i Gemma Nierga ha començat a les deu del matí i durant l'emissió han passat pel plató de la televisió catalana unes 380 persones, entre elles una vintena de 20 testimonis i 26 metges i investigadors.

Quaranta menors no acompanyats comencen un pla pilot amb mentors que els ajudin a crear vincles a Catalunya

El secretari d'Igualtat, Oriol Amorós, defineix la figura com ''tenir un tiet'' que els doni suport per a la integració.
Barcelona .- Quaranta menors no acompanyats han començat un pla pilot de mentoria amb l'objectiu de construir vincles personals a Catalunya. El Departament d'Afers Socials ha engegat un programa com el que ja està en marxa en el pla català de refugi que posarà en contacte els joves amb ciutadans, alguns d'origen marroquí, que els puguin ajudar durant un any a millorar l'aprenentatge del català i a orientar-los en educació o en temes personals. Segons el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, l'objectiu és ''tenir un tiet'' amb qui l'adolescent hi estableixi un vincle per poder tenir un nou referent al país. Per Amorós, un segon objectiu del programa és que els catalans coneguin la realitat d'aquests joves que migren sols.

L'Institut Català de les Dones impulsa la campanya 'Trenquem estereotips' a les joguines

Es combinen joguines que s'identifiquen fàcilment amb nens i nenes per trencar idees preconcebudes.
Barcelona .- L'Institut Català de les Dones (ICD) ha presentat la campanya 'Trenquem estereotips', que pretén impulsar la superació dels estereotips de gènere que es transmeten als infants a través del temps de joc i les joguines. L'objectiu, segons s'ha anunciat des d'aquesta institució, és promoure l'educació en els valors i comportaments de la igualtat de gènere. D'aquesta manera es vol facilitar que els infants "desenvolupin tot el seu potencial en qualsevol àmbit de la vida, respectin les diferències i no aprenguin a discriminar per raó de gènere". Les quatre imatges de la campanya juguen amb la combinació de joguines que s'identifiquen fàcilment amb estereotips de gènere precisament per trencar aquestes idees preconcebudes.

Els jesuïtes de Catalunya investigaran els casos d'abusos sexuals a les seves escoles des dels anys 60

La publicació d'algun cas fa aflorar noves denúncies i l'orde religiós es compromet a ser "sistemàtic" en l'aclariment.
Barcelona .- Els jesuïtes de Catalunya han decidit investigar els casos de suposats abusos sexuals a les seves escoles des dels anys 60 i fins ara. Després que hagin sortit a la llum alguns casos ocultats fa temps, l'orde religiós ha apostat ara per investigar no només aquests casos sinó d'altres no aclarits. A més, ha demanat disculpes a les víctimes afectades per no haver-les "protegit" i, a més, no haver investigat prou algunes denúncies. En un comunicat signat pel delegat provincial dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i pel director general de Jesuïtes Educació, Enric Masllorens, l'orde religiós diu que fa anys que és "conscient" de la necessitat d'un treball explícit per generar una cultura de protecció als menors.

A Catalunya van morir 4.180 persones més de les que van néixer durant el primer semestre de l'any

A Espanya, el saldo vegetatiu també és negatiu en aquest període, amb 46.590 defuncions per sobre dels naixements.
Barcelona .- A Catalunya van morir 4.180 persones més de les que van néixer durant els 6 primers mesos del 2018, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Entre el gener i el juny van néixer 30.683 persones i en van morir 34.863. El saldo vegetatiu també havia estat negatiu el mateix termini de l'any passat, amb 32.726 naixements i 34.312 defuncions, 1.586 més. Si es compara els naixements del primer semestre del 2017 amb els que hi ha hagut el 2018, la xifra ha baixat un 6,2%. Les defuncions, en canvi, han pujat un 1,6%. Al conjunt de l'Estat les xifres també resulten negatives pel que fa al saldo vegetatiu. De gener a juny del 2018 van morir 226.384 persones, 46.590 més de les 179.794 que van néixer.

La Fiscalia de Catalunya obre diligències per investigar per què els Mossos no van 'dissuadir' els CDR a l'AP7 i als peatges

El ministeri fiscal apunta que el comportament dels agents "no es va orientar a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l'ordre".
Barcelona .- La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit obrir diligències per investigar per què el comportament del Mossos d'Esquadra "no es va orientar a dissuadir ni a utilitzar la força imprescindible i proporcional per restablir l'ordre jurídic" tant pel que fa al tall de l'AP7 de dissabte com a l'aixecament de barreres en diferents peatges el diumenge per part dels CDR. El fiscal argumenta que "es té constància" d'aquesta situació a través de diferents notícies publicades sobre aquets dos episodis. L'actitud dels Mossos, continua, va lesionar els drets dels usuaris de l'autopista i de l'empresa concessionària. La Fiscalia dona deu dies al comissari en cap dels Mossos perquè aporti un informe on detalli les actuacions practicades i indiqui els seus responsables.

La 3a Nit de l'Alzheimer recapta 18.000€ per la detecció precoç de la malatia

Els fons recaptats es destinaran a ampliar el projecte FACEHBI, un estudi pioner a l'Estat, que fa un seguiment mèdic a 200 voluntaris sans. L'acte, que va tenir lloc al juliol, va comptar amb un centenar d'assistents, entre els quals cares conegudes com Cristina Brondo, Carla Hinojosa o Jordi Tello.
La Nit de l'Alzheimer, esdeveniment solidari impulsat per Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research i Fundació Castell de Peralada, ha recaptat, en la seva tercera edició, 17.550 € que seran íntegrament destinats a l'ampliació de l'estudi FACEHBI, un projecte pioner en la detecció ultra precoç de l'Alzheimer. L'acte, que va tenir lloc el 20 de juliol a l'Hotel Peralada Wine Spa & Golf, va reunir un centenar de persones que van gaudir del sopar solidari i de l'espectacle de la companyia María Pagés, Una oda al tiempo. L'actriu Cristina Brondo, la influencer Carla Hinojosa o l'escriptor Jordi Tello, van ser alguns dels assistents a l'acte. 

Descobreixen a Cubelles les restes d’un gran poblat iber que seria el port principal del riu Foix

Els arqueòlegs destaquen l’insòlit estat de conservació, amb construccions gairebé intactes.
Cubelles .- Els terrenys de Cubelles (Garraf) que conserven un fortí de la Guerra Civil amaguen, sota terra, les restes d’un gran poblat de l’època iber “en gran estat de conservació”. És la descoberta que ha fet la cooperativa Arqueovitis, que aquest mes de desembre ha excavat una finca on dècades enrere havien aparegut puntualment restes de ceràmica ibèrica, grega i cartaginesa. Ningú, però, havia aprofundit en els terrenys per contextualitzar aquestes petites troballes. Ara, de l’esperança de trobar runes d’algun habitatge, s’ha passat a la descoberta de grans construccions gairebé intactes. “Hem superat les previsions en escreix”, ha afirmat a l’ACN l’arqueòleg Dani López, assegurant que “es podria estar davant d’un important establiment portuari al costat del riu Foix”.