Més hortalisses, prioritzar el consum d'aigua i menys ultraprocessats: consells pràctics de Salut per menjar millor

La nova guia d'alimentació saludable inclou receptes i trucs i promou uns hàbits respectuosos amb el medi ambient.
Barcelona .- Menjar més fruites i hortalisses, llegums, fruita seca i portar una vida activa i social; prioritzar el consum d'aigua, els aliments integrals, l'oli d'oliva verge extra i els aliments de temporada i proximitat; reduir la sal, els sucres, la carn vermella i processada i els aliments ultraprocessats. Aquestes són les dotze recomanacions de la nova guia de l'alimentació saludable de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que inclou receptes i trucs per poder integrar de manera senzilla aquests canvis. Els responsables de la guia han volgut donar una eina complementària a la clàssica piràmide dels aliments, amb consells "concrets" i "pràctics". La guia també pretén promoure una alimentació respectuosa amb el medi ambient, amb indicacions com comprar a granel o en envasos reciclables i evitar el malbaratament alimentari.

La miopia afecta mig milió de joves catalans

El Col·legi d'Òptics organitza una cursa exclusivament per a miops per conscienciar sobre els perills d'aquest trastorn.
Barcelona .- La miopia afecta mig milió de joves a Catalunya actualment. Així ho destaca el Col·legi Oficial d'Òptics i Òptiques Optometristes de Catalunya (COOOC), que adverteix que una de les causes de l'increment de miops es troba en el canvi dels hàbits de vida, ja que actualment destinem gran part de la jornada a activitats a l'interior, davant de pantalles i fem un ús molt intensiu de visió propera. Amb l'objectiu de conscienciar sobre la miopia i els seus perills, el Col·legi d'Òptics ha organitzat una cursa exclusivament per a persones miops. L'han batejada com la Miopmilla i se celebrarà el proper 20 de gener, juntament amb la cursa de Sant Antoni de Barcelona.

Salut actualitza el Protocol d'actuació de la malaltia de Chagas en embarassades llatinoamericanes i els seus fills

L'objectiu és millorar la detecció de possibles casos i reforçar-ne la vigilància en la transmissió per via materna.
Barcelona .- El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha actualitzat el Protocol de cribratge, diagnòstic i tractament de la malaltia de Chagas en dones embarassades llatinoamericanes i en els seus fills. L'objectiu és millorar la detecció de possibles casos de la malaltia, tant en dones embarassades com en nadons i altres fills, i reforçar el diagnòstic, la vigilància i el control de la malaltia en la transmissió per via materna. Amb aquest reforç es vol avançar en l'eliminació de la malaltia de Chagas congènita, seguint les línies estratègiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Creen una nova Unitat d'Oncologia a la Clínica Bofill de Girona per millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer

L'acord entre el centre hospitalari i l'IOB Institute of Oncology busca també disminuir els efectes secundaris del tractament.
Girona .- La Clínica Bofill de Girona i l'IOB Institute of Oncology han tancat un acord per crear una nova Unitat d'Oncologia. L'objectiu és donar una millor qualitat de vida als pacients amb càncer i per tant, augmentar les possibilitats de curació de la malaltia. A més, a través d'aquesta col·laboració entre les dues entitats, també es busca disminuir els efectes secundaris que tenen els tractaments per combatre el càncer. Des del centre gironí destaquen que a partir d'ara treballaran de forma coordinada amb l'IOB per oferir la màxima qualitat mèdica i assistencial als pacients. El responsable de la Unitat d'Oncologia de la Clínica Bofill, Rafael Fuentes, explica que era "molt necessari" enfortir aquesta àrea per aquells pacients que tenen una mútua privada i que pateixen la malaltia.

Un equip de recerca de la UdG aïlla cèl·lules mare del càncer de mama més agressiu gràcies a la impressió 3D

La tecnologia és pionera a l'estat espanyol i permetrà avançar cap a la recerca de fàrmacs.
Girona .- Un equip de recerca en enginyeria biomèdica de la Universitat de Girona (UdG) ha aconseguit aïllar cèl·lules mare del càncer de mama més agressiu gràcies a la impressió 3D. La tecnologia és pionera a l'estat espanyol i permetrà avançar cap a la recerca de fàrmacs. A partir d'unes matrius tridimensionals de petites dimensions (anomenades 'scaffolds') els investigadors poden visualitzar millor aquestes cèl·lules tumorals, que es mantenen latents i provoquen recaigudes a les pacients. Això permet aïllar-les amb l'objectiu d'identificar els marcadors que poden reproduir el càncer i estudiar com eliminar-los. La recerca s'ampliarà amb col·laboracions internacionals i, a mitjà termini, també es preveu estendre a un subtipus de càncer de pulmó.

Vall d'Hebron realitza una cirurgia pionera en el càncer de pàncrees de pitjor pronòstic

La radiofreqüència intraoperatòria consisteix a aplicar temperatures elevades mitjançant una agulla per abrasar les cèl·lules tumorals.
Barcelona .- L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha utilitzat per primera vegada a l'estat espanyol la radiofreqüència intraoperatòria per tractar el càncer de pàncrees localment avançat, que és considerat com el de pitjor pronòstic entre els tumors d'aquest òrgan. Aquest càncer no es pot operar amb les tècniques tradicionals i l'únic tractament és la quimioteràpia pal·liativa. En la radiofreqüència intraoperatòria s'insereix una agulla directament en el centre del tumor per aplicar, de forma localitzada, temperatures de 80 graus que permeten abrasar les cèl·lules cancerígenes. Vall d'Hebron ha operat de moment tres pacients amb aquesta tècnica en el marc d'un estudi internacional i multicèntric que té com a objectiu avaluar l'eficàcia d'aquesta cirurgia pionera. És l'únic centre de l'Estat seleccionat per a l'assaig clínic PELICAN.

El cànnabis puja lleugerament entre la població de 15 a 64 anys.
Barcelona .- El consum de drogues entre els joves de 15 a 17 anys augmenta lleugerament a l'estat espanyol. Així ho mostra l'Enquesta sobre alcohol i altres drogues a l'estat espanyol (EDADES) 2017-2018, que el Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dilluns. El consum que més puja entre els menors és el del tabac, ja que el 25,4% dels enquestats n'ha fumat en l'últim any, mentre que el 2015 ho havien fet el 20,6%. El 60% dels menors ha begut alcohol en l'últim any (58% en l'enquesta anterior) i el 14,3% ha consumit cànnabis (12,6% el 2015), xifra que duplica el percentatge de consumidors d'aquesta substància majors de 45 anys (7,8%). Els hipnosedants, amb recepta o sense, assoleixen l'1,7% de prevalença en aquest grup d'edat, mentre que l'èxtasi i la cocaïna se situen en el 0,6% i l'1,5%, respectivament.

La tècnica consisteix en modificar genèticament les cèl·lules del sistema immunològic del pacient perquè reconeguin i ataquin les tumorals.
L'Hospitalet de Llobregat .- Ja fa set mesos que el primer pacient inclòs en l'assaig clínic de mieloma múltiple –refractari a tots els fàrmacs disponibles per al tractament del mieloma- va ser infós i actualment es troba en resposta al tractament, asimptomàtic i en règim ambulatori. És un dels quatre malalts amb mieloma que formen part de l'assaig de l'ICO al costat de dos pacients amb limfoma. La tècnica consisteix en modificar genèticament les cèl·lules del sistema immunològic del propi pacient per fer que reconeguin i ataquin les cèl·lules tumorals. És un projecte internacional que compta també amb la col·laboració del Banc de Sant i de Teixits i els serveis de Neurologia i Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

La mateixa estratègia permet, alhora, comprovar si el fetus presenta alteracions cromosòmiques.
Una nova tècnica desenvolupada per investigadors catalans permet analitzar fins a 4.800 gens causants de malalties de caire genètic en embrions obtinguts per fertilització in vitro en una sola observació. La tècnica permet que en aquest mateix experiment, es pugui determinar si el fetus presenta, a més, algun tipus d'alteració cromosòmica, que podria derivar també en malalties o malformacions. L'estudi ha estat liderat per Joaquima Navarro i Jordi Benet, membres del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També hi ha participat el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. L'estudi s'ha publicat a la revista 'Plos one'.