L'hospital Santa Caterina acollirà dijous unes jornades per millorar el control de la malaltia per part dels pacients.
Girona .- Salut calcula que a les comarques gironines hi ha més de 2.000 persones amb Parkinson. Una xifra que s'eleva fins a les 18.000 a Catalunya, a 150.000 a Espanya i a 6,3 milions a tot el món. L'hospital Santa Caterina de Salt acollirà aquest dijous unes jornades per millorar el control de la malaltia per part dels pacients. L'objectiu és facilitar als malalts les pautes perquè identifiquin els símptomes i reconeguin en quin estadi es troben. Segons diferents estudis epidemiològics, un 0,3% de la població major de 40 anys pateix aquest malaltia degenerativa que genera moltes dificultats per desenvolupar activitats quotidianes.

Els resultats podrien servir per dissenyar estratègies de curació menys invasives
Barcelona / Madrid .- El motiu que actualment els fàrmacs no curin la infecció pel VIH és el reservori viral, format per cèl·lules infectades pel virus que romanen en estat latent i no poden ser detectades ni destruïdes pel sistema immunitari. Un estudi publicat a la revista 'Annals of Internal Medicine' mostra alguns factors associats amb el trasplantament de cèl·lules mare que podrien contribuir a l'eliminació d'aquest reservori en el cos. La investigació assenyala que cinc persones infectades pel VIH que van rebre un trasplantament de cèl·lules mare tenen el virus indetectable en sang i teixits i, en una d'elles, els investigadors ni tan sols detecten anticossos a la sang, fet que sembla indicar que el podria haver estat eliminat del cos. La procedència de les cèl·lules mare o el temps per aconseguir el reemplaçament complet de les cèl·lules receptores per les del donant podrien haver contribuït a una potencial desaparició del virus.

Les mares i els pares podran accedir a les dades sanitàries dels seus fills i filles a través de La Meva Salut

Les mares, els pares i els responsables legals de menors de 16 anys podran entrar a l’espai de salut dels seus fills per consultar la informació clínica i fer-hi gestions. Els joves entre 16 i 18 anys poden autoritzar els pares i les mares perquè hi accedeixin. Més de mig milió de persones s’han acreditat a La Meva Salut des de la seva posada en marxa.

El Trueta incorpora la cirurgia de mapatge cerebral per extreure tumors amb el pacient despert

Se'n faran una desena a l'any amb un equip interdisciplinar i evitarà al pacient haver-se de desplaçar a hospitals de Barcelona.
Girona .- L'hospital Trueta de Girona ha començat a fer cirurgia de mapatge cerebral per extreure tumors amb el pacient despert durant una part de l'operació. El mes de setembre es va fer amb èxit la primera intervenció amb professionals del centre. Es calcula que se'n podran fer una desena a l'any no només per tractar tumors (benignes i malignes) sinó també altres patologies com malformacions vasculars cerebrals. Aquest tipus d'intervenció permet detectar les zones sensibles que no es poden tocar per evitar lesions en àrees cerebrals motores, sensitives i de llenguatge. Mentre el neurocirurgià estimula diferents parts amb impulsos elèctrics, un neuropsicòleg va fent preguntes al pacient que en aquell moment està despert, fent-li identificar imatges. Un cop fet el mapa cerebral, se'l torna a adormir i el cirurgià se centra en l'extirpació del tumor.

Descobreixen una relació entre la flora intestinal i l'esclerosi múltiple

La descoberta convida a ampliar la perspectiva de la investigació per obtenir una millor comprensió dels processos patològics de la malaltia.
Un estudi desenvolupat per la Universitat de Zuric en què han col·laborat investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ha descobert que la microbiota gastrointestinal podria tenir un paper molt més rellevant en l'origen de l'esclerosi múltiple que el que es creia fins al moment. Els resultats s'han publicat aquest dimecres a la revista 'Science Translational Medicine'. Fins ara, els esforços dels investigadors es centraven en trobar un antigen diana de la malaltia a la mielina, la capa protectora de les neurones. La descoberta d'ara suggereix, segons els seus autors, que cal ampliar la perspectiva de la investigació per obtenir una millor comprensió dels processos patològics de la malaltia.

L'hospital Trueta de Girona incorpora un robot quirúrgic d'última generació

A partir del novembre es començarà a utilitzar per operar determinats càncers de coll.
Girona .- L'hospital Trueta de Girona ha adquirit un robot quirúrgic da Vinci d'última generació. El centre va realitzar el mes d'abril la primera operació amb cirurgia robòtica i set mesos després i amb més de 50 intervencions realitzades, ha decidit incorporar la darrera versió d'aquest aparell, el Xi. El nou model quirúrgic està consolidat en els tres serveis (Cirurgia General, Urologia i Ginecologia) on s'han començant a fer aquest tipus d'intervencions. A partir del novembre, també es començarà a utilitzar per operar alguns càncers de coll. Fins ara, amb la cirurgia convencional, només es podien extreure per la boca els tumors que eren petits. Amb el nou robot, es podran treure els més grans per via transoral, amb una intervenció menys invasiva i amb menors seqüeles.

Els trastorns depressius i d'ansietat són més freqüents en les dones i els d'ús de substàncies, en els homes

La cap de secció de Psiquiatria de Vall d'Hebron Gemma Parramon destaca la importància de la detecció precoç amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental
Barcelona .- Dos dels grans fronts oberts en el camp de la salut mental són la detecció precoç dels trastorns i la lluita contra l'estigma. Així ho destaca la cap de secció de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron Gemma Parramon en una entrevista a l'ACN amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que és el 10 d'octubre, aquest dimecres. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fixat enguany el tema principal d'aquest dia en la idea 'Joves i salut mental en un món canviant'. Parramon assenyala que hi ha moltes malalties mentals que comencen a l'adolescència i subratlla que és "molt important" detectar-les en aquesta fase per tractar-les el més aviat possible. La cap de secció de Psiquiatria de Vall d'Hebron també explica que alguns trastorns són més freqüents en dones que en homes, com els depressius, els d'ansietat i les fòbies. En canvi, els trastorns per ús de substàncies i els de personalitat prevalen més entre els homes.

Utilitzen per primer cop a Catalunya el robot Da Vinci d'última generació en la cirurgia de càncer de pulmó

És una tècnica mínimament invasiva que permet reduir el dolor postoperatori i que la recuperació sigui més ràpida
Barcelona .- El Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha utilitzat el robot Da Vinci d'última generació (Da Vinci Xi) en el tractament de càncer de pulmó per primera vegada a Catalunya. Es tracta d'una tècnica altament especialitzada que intervé amb petites incisions, fet que permet reduir el dolor postoperatori i que el pacient es recuperi molt més ràpid. "La millora mes important és que és una cirurgia mínimament invasiva i que ofereix més qualitat de vida als pacients", destaca el doctor Alberto Jáuregui. De moment s'han intervingut 20 persones amb aquesta tècnica i el Servei de Cirurgia Toràcica treballa amb la previsió d'operar amb robot entre el 30 i el 40% dels seus pacients d'aquí a dos anys.

Els CAP de la Regió de Girona fan campanya per allunyar el tabac de les entrades dels centres

“Fem salut, gràcies per no fumar” se suma a la iniciativa “Entorn sense fum” que es porta a terme a d’altres equipaments com ara escoles i centres esportius.
Els centres d’Atenció Primària de Salut de la Regió Sanitària de Girona han començat a retolar aquesta setmana els seus accessos exteriors amb els materials que formen part de la campanya “Fem salut, gràcies per no fumar”. L’objectiu de la iniciativa, que es duu a terme a tot Catalunya, és contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris.