Els menús escolars de la Regió Sanitària de Girona compleixen amb aspectes clau com la presència de verdura, llegums i peix

Cal millorar la qualitat dels olis per cuinar i fregir i reduir les carns vermelles i les processades en les programacions de menús.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha presentat, a l’Auditori Irla de Girona, les dades del Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) del curs 2016-2017 a la Regió Sanitària de Girona i l’actualització de la nova guia de “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” que entre d’altres destaca que cal disminuir els aliments poc saludables i reduir el consum de carns processades i vermelles, augmentar el de llegums i aliments integrals, a més de respectar la sensació de gana expressada per l’infant.

Durant el curs 2016-2017 es van revisar a la Regió Sanitària de Girona les programacions de menús de 98 escoles que van donar servei a 10.429 alumnes. Aproximadament cada 3 cursos escolars es revisen les programacions de menús escolars de totes les escoles de la Regió (306 escoles).

A banda de les 98 escoles revisades, les quals van rebre un informe de recomanacions per millorar la seva programació de menús, també es van elaborar 79 informes de seguiment de les mesures suggerides, que es fa al cap de tres mesos de la revisió. Segons es desprèn d’aquest seguiment, hi ha hagut una millora d’aspectes clau en les programacions, com ara la presència de verdura, llegums i peix. La recomanació que els menús incorporin fruita fresca entre 4 i 5 vegades a la setmana, és una altra de les recomanacions que ha millorat ja que va passar d’un 76% de compliment a la revisió a un 92% al control de seguiment al cap de tres mesos.

Pel que fa a les carns processades (salsitxes, hamburgueses, mandonguilles...), que es recomana com a màxim una per setmana, va passar d’un 15% de compliment a un 70%. Pel que fa als aliments precuinats, un 79% de les programacions revisades complien amb la recomanació de servir-ne com a màxim tres vegades al mes, percentatge que va augmentar fins al 95% en la revisió de seguiment. L’amanida com a guarnició del segon plat es recomana entre 3 i 4 vegades a la setmana i en la revisió inicial ho presentaven un 87% de les programacions, percentatge que va augmentar fins al 97% després de les recomanacions.

Pel que fa a l’oli, la immensa majoria de cuines escolars amaneixen amb oli d’oliva (93%), i per fregir i per cuinar només un 59% i un 68%, respectivament utilitzen oli d’oliva o oli de gira-sol altooleic.

Altres fets destacables són que en els segons plats cal disminuir la presència de carns vermelles i processades, i augmentar la d’ous, i l‘amanida com a acompanyament. En les postres, cal augmentar el consum de fruita fresca, tot i que es detecta un nivell de compliment de les recomanacions molt elevat.

Aquest dimecres s’ha presentat a l’Auditori Irla de la Generalitat a Girona aquests resultats i també l’actualització de la guia de “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquesta actualització de la Guia s’ha reforçat que cal disminuir el consum d’aliments poc saludables (brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar, refrescos, sucs, batuts i postres làctics, embotits...), reduir el consum de carns vermelles i processades, incrementar el consum de llegums i aliments integrals, potenciar els aliments estacionals i de proximitat i respectar la sensació de gana expressada per l’infant. També es fa molt èmfasi en la importància dels àpats en família, la participació de l’infant en el procés alimentari, i la conscienciació per a la reducció del malbaratament alimentari tant a casa com a l’escola

El Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) es porta a terme des del 2006 a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i es va iniciar mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Ensenyament, en el marc del Pla Integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) i paral·lelament a l’Estratègia per a la nutrició, l’activitat física i la prevenció de l’obesitat (estratègia NAOS). Actualment a la Regió de Girona hi col·laboren alguns Ajuntaments i Consells Comarcals.

Per altra banda, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya 2016, que realitza el Departament de Salut anualment, només un 4,8%, dels nens i nenes de Catalunya entre 6 i 14 anys, menja les 5 racions de fruita i/o verdura que es recomana, essent un 5,3% en nens i un 4,3% en nenes. Tots aquests percentatges són encara més baixos a la Regió Sanitària de Girona, és per això que s’està treballant des de diferents àmbits per augmentar-ne el consum. A més de recomanar que 4 o 5 dies a la setmana s’ofereixi fruita fresca al menjador de l’escola, també es porta a terme el Pla de Consum de Fruita a l’Escola a través del Departament d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, on s’ofereix fruita fresca gratuïtament per esmorzar o berenar durant una setmana de cada mes a les escoles que ho han sol·licitat prèviament. També s’està intentant que cada vegada més establiments, sobretot els que estan a prop d’escoles, ofereixin fruita fresca atractiva llesta per consumir.

Tot i que Catalunya és un gran productor de fruita de qualitat, que es disposa d’una gran cadena de distribució i que el sector de la hostaleria i la restauració són un dels grans actius del país, ni els infants ni els adults mengen suficient fruita fresca diàriament, tot i els grans beneficis que comporta per a la salut de la població.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar