La grip causa 157 morts aquest hivern, un 12% dels 1.300 casos greus hospitalitzats

L'epidèmia d'enguany ha estat moderada i ha experimentat dos pics, la darrera setmana del 2017 i la tercera del 2018
ACN Barcelona .- L'epidèmia de grip d'aquest hivern ha causat fins a 157 defuncions, segons les dades que recull el Departament de Salut en els hospitals sentinella, dels gairebé 1.300 casos greus que han requerit hospitalització. Les morts pel virus representen doncs, un 12% d'aquests casos greus, que en un 68,8% no estaven vacunats. Tot i això, aquesta proporció és menor que la temporada anterior en què l'epidèmia va ser lleu, i només es van registrar 601 casos greus, amb 90 defuncions. L'epidèmia d'enguany ha estat d'intensitat moderada i ha comptat amb dos pics. El primer va ser la darrera setmana de Nadal, i el segon – i màxim- la tercera setmana de l'any. Enguany s'han administrat més d'1 milió de vacunes. La cobertura ha pujat en embarassades fins al 22% i professionals sanitaris fins al 24, però ha baixat lleugerament entre la població de risc.

Durant la temporada 2017-2018, la grip ha assolit una taxa d'incidència de 413, 26 casos per 100.000 habitants i globalment ha estat moderada, a diferència de l'anterior temporada, en què va ser lleu. Per aquest motiu, s'han donat més del doble de casos greus que ha requerit hospitalització i que es xifren en 1.298. D'aquests, el 12% han mort, una taxa lleugerament més baixa que l'any anterior, que va ser del 14,9%. La mortalitat d'enguany es posa al nivell de la temporada 2010-2011 o la 2014-2015.

Són les principals dades del balanç de l'epidèmia de la grip que el Departament de Salut ha publicat aquest divendres i que posa de manifest que la major part de casos grues s'han concentrat entre el grup de majors de 64 anys (un 65,4). La incidència en general, però, ha estat més elevada en menors de 14 anys i sobretot en menors de 4, si es comparen les xifres d'aquest hivern amb l'hivern passat.

Només el 30% dels casos greus estaven vacunats. La campanya de l vacunació d'aquest any ha arribat a 1.016.051 vacunes. El Departament de Salut ha complert l'objectiu d'arribar a cobrir el 20% de les embarassades, ja que s'ha arribat al 22,68% i per tant, s'ha crescut un 19%, ja que l'any passat només s'havien vacunat el 3%. Entre els professionals sanitaris, la vacunació també ha crescut lleugerament, un 2%, arribant al 24%. En canvi, entre els majors de 64 anys i els pacients crònics s'ha experimentat un petit descens.

Segons Cristina Nadal, cal posar èmfasis en què ''la vacuna és l'única eina per protegir'' i creu que parlar ''de la poca protecció que donava enguany la vacuna'' ha dissuadit els pacients crònics, per exemple. Per Nadal ''això no és desitjable'' perquè malgrat la cobertura que resulti de la vacunació, en població de risc ''estar vacunat sempre és millor que no estar-ho''.

Dues onades de l'epidèmia

Entre la setmana d'inici de l'epidèmia, a finals de l'any 2017, fins a la setmana següent es van triplicar els casos gripals, i de forma consecutiva, es va experimentar una segona onada de major intensitat, en la qual, a la setmana 3 de 2018, es va arribar la taxa màxima de tota la temporada. L'activitat epidèmica s'ha allargat més del que és habitual, ja que s'ha mantingut dos mesos.

A efectes de l'atenció sanitària, el fet que el primer pic es produís la darrera setmana de l'any ha concentrat l'augment d'assistència en les setmanes amb més festius. Nadal ha explicat que enquestes dues setmanes s'ha concentrat ''el màxim d'estrès'' però ha defensat que el sistema sanitari ha estat capaç de donar resposta a aquest augment.

En general, tota la temporada, s'ha registrat més activitat al 061 CatSalut Respon, amb un 14,3% i les urgències d'atenció primària (CUAP). Les urgències hospitalàries han vist incrementat l'activitat en un 2,9%. Aquests increments han suposat un descens d'activitat als equips d'atenció primària, en un 11%. Des del departament de Salut s'ha observat una millora de l'adequació dels serveis d'urgències hospitalaris.

Per a la millora de l'atenció urgent, aquest hivern s'ha comptat amb 17,8 MEUR addicional, 1 milió més que la temporada anterior.

Epidèmia de bronquiolitis

En algunes setmanes, l'epidèmia de la grip ha coincidit amb l'epidèmia de bronquiolitis, que tradicionalment es produeix entre els mesos de novembre i abril. Enguany es va concentrar entre la setmana 47 i 52 del 2017. Es calcula que el 60% de la població afectada és pel virus respiratori sincitial, i afecta bàsicament la població pediàtrica, sobretot d'entre 0 i 6 mesos, en més del 50% dels casos. De tots aquests, el 85% han requerit observació o hospitalització i 187 UCI Pediàtrica. En aquest sentit, s'ha posat en marxa la Xarxa Catalana de Bronquiolitis que busca gestionar ''de manera eficient'' els recursos d'hospitalització pediàtrica, tenint en compte que els concentren els ingressos en un període curt de poques setmanes.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar