'Science Needs You!' torna a Figueres la setmana que ve

Dedicat al 'mar i les ciències del mar'. Amb la participació activa de científics de primera línia Narcís Monturiol co-protagonista del cicle.

Falta una setmana per la celebració de la tercera edició de les jornades de divulgació científica 'Science Needs You!' que tenen per motiu apropar al gran públic la ciència de frontera que avui en dia es fa al nostre país. 'Science Needs You!' combinarà amenes i participatives xerrades a càrrec de científics catalans de primera línia que actualment treballen a indrets com el Pol Nord, amb concerts, exposicions i activitats a l'aire lliure. El leit motive que vincularà totes i cadascuna de les activitats és 'el mar i les ciències del mar', entès aquest com el bressol de la vida al nostre planeta el qual presenta, actualment, problemes i reptes majúsculs, de la resolució dels quals depèn el nostre futur.

EL SEMINARI DE DISSABTE 20

L'activitat central de 'Science Needs You' és el seminari (9.30-13 i 15-16.15h) que es desenvoluparà el dissabte 20 d'octubre a La Cate de Figueres i en qual es duran a terme tres xerrades a càrrec d'alguns dels més destacats científics del nostre país. Aquestes xerrades estan plantejades d'una forma amena i entenedora; apropant al treball de camp que els convidats fan arreu del planeta i demanant la interacció del públic. Els títols de les intervencions són: "L'aventura d'investigar els oceans" del Dr. Rafel Simó Martorell, Professor d'Investigació del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'Institut de Ciències del Mar (ICM, CSIC) de Barcelona; "Sistemes d'observació costera i aplicacions de l'oceanografia operacional" per la Dra. Anna Rubio, Investigadora d'AZTI (Centre tecnològic expert en innovació marina i alimentària del Pais Basc); i "Ara em veus: la problemàtica dels plàstics flotants als nostres mars i oceans", amb Dr. Rafael Sardà, Investigador Científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB - CSIC), i professor d'ESADE. Els tres ponents, a més, participaran en la taula rodona "La nostra mar: present i futur" moderada per Antonio Turiel, investigador de l'ICM.

SUBMARINS I CONCERT A LA RAMBLA

Aquell dia també (17.45h) es podrà gaudir de l'exposició 'Submarins en viu' a la placeta baixa de la Rambla, que inclourà tallers i explicacions a càrrec de membres de VICOROB (Udg) i Triton Submarines. I la Jornada es clourà (21h) amb el concert "Música pel canvi social a l'època de Narcís Monturiol' a càrrec de la coral La lira de Sant Cugat i el quartet Revolució. El programa de recital el conforma la 're-estrena' de l'obra perduda d'Anselm Clavé "Revolució" que des de la seva presentació al Liceu el 1869 no s'havia tornat a interpretar -Clavé era amic personal de Monturiol-; les obres que Pep Ventura va composar per recaptar fons per finançar el projecte "Ictineu" de Monturiol, així com partitures d'Eduard Toldrà.

SORTIDA AMB CATAMARÀ A ROSES

Diumenge serà el dia de posar en pràctica els coneixements adquirits el dia anterior amb Sortida científica al Cap de Creus amb catamarà per albirar mamífers i aus marines així com per a l'observació geològica, amb les indicacions del zoòleg i ornitòleg Jordi Sargatal i el geòleg Dominique Font.

ACTES PRÈVIS EL 17 i 18 D'OCTUBRE

Previ al cap de setmana i per escalfar motors es duran a terme dues activitats més, la primera, el dimecres 17 d'octubre (20h) a La Cate amb una doble sessió de cinema: es projectaran dues versions del film "20.000 Leguas de viaje submarino", el curtmetratge mut de G. Méliès i el llargmetratge clàssic de Richard Fleischer. I la segona, el dijous 18 d'octubre a la Sala Monturiol del Cercle Esport Figuerenc (20h) on es presentarà el còmic educatiu sobre els oceans "De terra i de mar" de Josep-Maria Gili i es comptarà amb la presència de la reconeguda biòloga marina Elena Abella.

'SNY-Science Needs You!' (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i que compta amb el suport, entre d'altres, de l'Ajuntament de Figueres i l'Ajuntament de Roses. El seu objectiu principal és presentar la Ciència com la gran aventura i repte dels éssers humans, i també com el principal motor de desenvolupament tecnològic, benestar i coneixement. Durant el SNY es combinen presentacions de científics de primer nivell amb elaboracions artístiques. L'ACIDC és una entitat vinculada a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), els quals són co-patrocinadors de l'esdeveniment.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar